L’esterilització és un acte de responsabilitat, respecte i amor

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Sens dubte aquest està sent un any molt dur quant a ventrades abandonades, en Revolución Pata ens sentim desbordats amb aquesta situació, és esgotador per moltíssims motius, l’energia que invertim a tirar endavant els cadells i a buscar les millors famílies per a ells provoca que els gossos mes veterans de l’associació quedin en un segon pla…

Si hi ha una cosa de la qual estic totalment convençuda és de la necessitat URGENT que s’estableixi una llei que obligui a esterilitzar/castrar les nostres mascotes. La situació actual és insostenible per a totes les associacions.

Us deixem un article redactat per la nostra companya i veterinària Ana en el qual explica els avantatges d’esterilitzar/castrar a les nostres mascotes.

Totes ens hem preguntat per què realment és necessari o perquè ens recomanen esterilitzar/castrar les nostres mascotes. L’esterilització es defineix com el mètode pel qual es fa infecund a un ésser viu, evitant així la seva reproducció (RAE, 2020). És la intervenció quirúrgica més habitual a la clínica veterinària, sobretot es realitza per evitar camdes indesitjades, però, també hem de tenir en compte que suposa un benefici per la salut, ja que s’eviten algunes patologies que també són molt comuns.

ALGUNS AVANTATGES D’ESTERILITZAR LES GOSSES

· Reducció de la probabilitat de desenvolupar tumors de mama: els estudis demostren que entre el 25 i el 41,7% de les gosses senceres desenvolupen tumors mamaris, la meitat d’ells solen ser malignes i metastatizen a altres òrgans tals com els pulmons. Amb l’esterilització abans del primer zel es redueix la probabilitat a un 0,5%; si es realitza entre el primer i el segon zel, la probabilitat d’aparició de tumors es redueix un 95%. Quan passen 2 anys i mig d’edat, l’esterilització ja no evita l’aparició de tumors.

· Preveu malalties relacionades amb el tracte genital: esterilitzar evita una patologia que anomenem piomètria (infecció endometrial/acumulació de contingut inflamatori endometrial).

· Redueix en gran manera l’aparició de pseudogestacions: és una patologia dependent d’hormones, concretament de la progesterona i la prolactina, es dóna en femelles que tenen algun cos luti (part de l’última fase del cicle) productor de progesterona que no s’ha acabat de reabsorbir.

· Augmenta l’esperança de vida: les gosses es calcula que viuen un 26,3% més si s’esterilitzen.

ALGUNS AVANTATGES d’ESTERILITZAR ELS GOSSOS

· Reducció de la probabilitat de desenvolupar tumors testiculars i redueix el risc de càncer de pròstata i altres infeccions.

· Redueix la probabilitat de tumors i hèrnies perianals, habituals en gossos d’edat avançada sense esterilitzar.

· Pot reduir la tendència a l’agressivitat, el marcatge o que intenti muntar objectes o persones. Evita que s’escapin en cerca de femelles.

· Augmenta l’esperança de vida: els gossos es calcula que viuen un 13,8% més si s’esterilitzen.

A part de les avantatges, també hi ha inconvenients que hem de tenir en compte:

· Tendeixen a guanyar pes, l’esterilització modifica el metabolisme i tenen més interès pel menjar.

· Possible incontinència urinària a causa de la reducció del to esfinterià.

· També és possible una vaginitis pel fet que no hi ha acció dels estrògens i es debilita la paret vaginal.

· Canvis en el pèl: l’esterilització provoca una alteració anafase/telofase del pèl, de manera que aquest es torna més fi, similar al pelatge d’un cadell.

· Augment de la probabilitat de tumors en certes races, per exemple, el risc d’osteosarcoma en el Rottweiler castrat a l’any és 3-4 cops superior al dels Rottweilers sencers (Tobias, 2011).

Aquests són alguns dels inconvenients que poden sorgir, s’ha de considerar que la majoria d’ells es poden controlar, per exemple, modificant els hàbits alimentaris en el cas de l’obesitat, amb medicació si hi ha incontinència, etc.

Sempre que tinguem un d’aquests problemes podem assessorar-nos amb la nostra veterinària o veterinari, però n’estic segura que davant d’aquest inconvenient sempre us recomanaran que és més important esterilitzar. Per esterilitzar els nostres peluts existeixen nombroses tècniques, per conèixer el risc i els avantatges de cadascuna us aconsello consultar el vostre centre veterinari de confiança.

Espero que us hagi servit la informació i qualsevol dubte ens podeu escriure a l’Instagram de Revolución Pata (@revolucionpata).

Escrit per Ana Jiménez Pérez, veterinària i membre de Revolución Pata.

Bibliografia

Càceres, C. R. TÉCNICAS QUIRÚRGICAS DE ESTERILIZACIÓN EN PEQUEÑOS ANIMALES, los beneficios en la salud de las mascotas y el control poblacional de animales callejeros.

La esterilización con lupa. una decisión razonada para cada caso. https://www.affinity-
petcare.com/vetsandclinics/es/webinar-la-esterilizacion-con-lupa-una-decision-razonada-para-cada-caso

Esterilizar perro preguntas más frecuentes. https://www.purina.es/perros/tener-nuevo-perro/guia-para-nuevos-duenos/esterilizar-perro

Itsasne Martin Ealo. (2020). Esterilización en hembras de la especie canina: Ovariectomía vs.ovariohisterectomía