Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

La pedregada d’ahir malmet 50.000 hectàrees de cultiu a la plana de Lleida

Avatar photo
El sindicat reclama ajudes al Govern per a la instal·lació de xarxes antipedra davant el canvi climàtic

La pedregada d’aquest dissabte ha ocasionat danys de diversa consideració en unes 50.000 hectàrees de cultius de la plana de Lleida, segons Unió de Pagesos. El responsable de fruita dolça de l’organització, Jaume Gardeñes, ha explicat a l’ACN que unes 12.000 o 13.000 hectàrees corresponen a finques d’arbres fruiters amb danys del 100% i, la resta, a cereals d’hivern, amb afectacions d’entre el 10% i el 40% en camps de blat, ordi o alfals. En el cas de la fruita malmesa, Gardeñes ha explicat que part de la producció tirarà endavant, però el seu valor comercial “baixarà en picat” i els preus es quedaran un 70% per sota. Davant el canvi climàtic, el sindicat insisteix a reclamar al Govern ajudes per a xarxes antipedra i antigelades.

Gardeñes ha exposat que, per culpa de les importants gelades del 2022, els pagesos han patit “retallades molt importants” en els imports assegurables i que no han estat a temps de fer les habituals ampliacions de pòlissa per fer front a possibles pedregades.

“Aquests productors haurien ampliat pòlisses i tindrien el tema dels quilos ben cobert, però ens trobem que moltes de les finques no tenen assegurat ni el 40%”, ha lamentat. Segons el responsable de fruita dolça del sindicat, la tempesta d’aquest dissabte ha afectat una àmplia superfície de territori, “de Fraga fins a Agramunt”.

Unió de Pagesos insisteix que el sector necessita poder assegurar el potencial productiu davant la situació de canvi climàtic. Segons l’organització, això fa indispensable la instal·lació de sistemes antigelada i xarxes antipedra. Gardeñes ha recordat que “en l’àmbit europeu, per poder assegurar aquest valor productiu, en molts països l’administració es fa càrrec del 80% del cost d’aquestes infraestructures que no són assumibles ni amortitzables per al pagès”.

El cost de les xarxes antipedra oscil·la entre els 30.000 i els 35.000 euros per hectàrea, segons ha detallat el responsable de fruita dolça del sindicat.

Alcarràs calcula danys del 100% en unes 2.000 hectàrees de fruiters

La meitat de les hectàrees d’arbres fruiters del municipi d’Alcarràs (Segrià) s’han vist afectades per la pedregada d’aquest dissabte al migdia, segons ha explicat a l’ACN l’alcalde, Gerard Companys. Segons les primeres estimacions del consistori, unes 2.000 hectàrees del municipi tenen danys del 100% i en unes altres 2.000 les afectacions són d’almenys el 50% de la producció.

Companys ha avançat que, davant d’unes afectacions que ha titllat de “bastant greus”, l’Ajuntament sol·licitarà a partir de dimarts una reducció dels mòduls de l’IRPF per als pagesos afectats i estudiarà si pot demanar a les administracions algun altre mecanisme que pugui ajudar el sector.

L’alcalde ha explicat que la tempesta de pedra ha sigut molt intensa “durant 10 o 15 minuts” i que molts carrers del municipi han quedat “inundats de pedra i aigua”. Amb tot, el consistori no ha detectat danys més enllà de les greus afectacions en el sector primari.

Per la seva banda, el pagès i regidor d’agricultura d’Alcarràs, Agustí Camarasa, ha explicat que en algunes finques la tempesta ha fet caure a terra el 80% dels fruits i, la resta, han quedat malmesos per la pedra. En aquests casos, ha dit, “farem tractaments per mantenir els arbres i que l’any vinent puguem tenir una collita correcta si no ve cap altra pedregada o cap gelada”.

Camarasa ha destacat l’excepcionalitat del fenomen d’aquest dissabte i ha afirmat que “no és normal que a l’abril hi hagi aquestes pedregades tan fortes”. El regidor ha recordat que la pedregada de l’abril del 2022, que també va ocasionar danys importants, va ser més localitzada i que una de les més fortes que recorden a la zona és la del 7 de maig del 1999, en què la tempesta “va fer caure tots els fruits i les fulles dels arbres”.

Ordeig visitarà la zona avui diumenge

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig i Molist, visitarà avui diumenge Torres de Segre, al Segrià, una de les zones més colpejades per la pedregada que aquest dissabte ha afectat les explotacions agrícoles de les comarques de Lleida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aquestes són les Mones més venudes del 2025 a Andorra

Notícies relacionades