Els Estats Units han posat en marxa aquest dissabte una nova bateria d’aranzels que afecten pràcticament totes les importacions provinents de l’estranger. A partir de la mitjanit (hora de la costa est), entra en vigor una taxa del 10% sobre la majoria de productes que arriben al país, tal com estableix l’ordre executiva signada pel president Donald Trump a mitja setmana. Només en queden exclosos els béns ja en trànsit abans del termini fixat i els procedents del Canadà i Mèxic, sempre que estiguin coberts pel tractat comercial nord-americà USMCA.
Amb aquesta mesura, l’administració Trump pretén respondre al que considera una “falta de reciprocitat” en els intercanvis comercials i uns dèficits crònics amb socis estratègics com la Unió Europea, la Xina, l’Índia o el Japó. Washington argumenta que aquestes desigualtats suposen una “amenaça extraordinària” per a la seguretat nacional i per a l’economia interna.
Nous gravàmens i més a l’horitzó
Aquesta nova política tarifària no s’atura aquí. Ja s’han activat impostos del 25% a les importacions de vehicles, acer i alumini, i es preveu que a partir de dimecres vinent alguns països comencin a rebre gravàmens encara més alts. És el cas de la Xina (34%), la UE (20%), Suïssa (31%) o Corea del Sud (25%). En paraules del mateix Trump, només una “oferta fenomenal” pot fer-lo reconsiderar aquesta ofensiva aranzelària.
Brussel·les i Pequín reaccionen amb contundència
La Unió Europea ha reaccionat amb prudència però sense descartar represàlies. El comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, ha mantingut una llarga reunió amb representants nord-americans, on ha qualificat els nous aranzels com a “injustificats i perjudicials”. Tot i reafirmar la voluntat de diàleg, Brussel·les avisa que està preparada per defensar els seus interessos comercials. La Comissió calcula que un 70% de les exportacions comunitàries als EUA es veuran afectades per la mesura.
D’altra banda, la Xina no ha trigat a replicar. El govern de Pequín ha anunciat que imposarà aranzels del 34% a tots els productes procedents dels Estats Units a partir del 10 d’abril, en una resposta directa a l’ofensiva de Trump.
Una estratègia arriscada
El president nord-americà defensa aquesta escalada com una forma de reindustrialitzar el país i rebaixar el deute públic. Tot i la preocupació dels mercats i el rebuig d’aliats comercials clau, Trump es manté ferm i assegura que les noves tarifes ajudaran a recuperar llocs de treball i reduir la dependència de les importacions.
Amb el focus posat en el creixement intern i una clara voluntat de pressió internacional, la política comercial dels EUA entra en una nova fase que podria redefinir les regles del joc global. Resta per veure si s’imposarà la via negociadora o si el món es dirigeix cap a una guerra comercial de gran abast.