Divendres, 28 de juny de 2024
És notícia

Toni Comín situa el 9-J com el final de l’exili: “A les portes del retorn”

Avatar photo
Puigdemont avisa que el procés cap a la independència és “irreversible” i demana lluitar contra “l’abstencionisme”

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, ha fet una última crida al vot i ha situat el 9-J com el final de l’exili. “Estem a les portes del retorn”, ha afirmat en l’acte de final de campanya, des de Cotlliure, a la Catalunya del Nord. Comín ha fet un repàs dels últims set anys, ha assegurat que hi ha hagut moments en què no ha estat fàcil “mantenir la posició” i ha afirmat que la veritable “victòria” de l’exili és poder “tornar amb el cap ben alt”.

El candidat ha tancat la campanya acompanyat de tota la cúpula del partit, així com de l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Lluís Puig. Al seu torn, Puigdemont ha avisat que el procés d’independència “és irreversible” i ha fet una crida a combatre “l’abstencionisme” el pròxim diumenge.

Junts ha tancat la campanya pel 9-J amb un acte final a Cotlliure que han convertit en “l’últim des de l’exili”. Allà, dirigents del partit, exconsellers, i les principals cares de la formació han acompanyat al candidat, Toni Comín, i a l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Lluís Puig, que han protagonitzat l’acte.

En la seva intervenció, Comín ha admès que durant els set anys d’exili hi ha hagut “moments difícils”, però s’ha mostrat convençut que tant ell, com Puigdemont i Puig estan “a les portes” del retorn. “En un moment en què no era tan fàcil mantenir la posició, jo li vaig dir al president que no tenia cap dubte que tornaríem i que tornaríem lliures. Ell em va dir que em deixava el més important de tot, que és que tornarem amb el cap ben alt. I avui ho podem dir: sabem que estem a punt de tornar i que ho farem amb el cap ben alt”, ha relatat, visiblement emocionat.

El cap de llista ha assegurat que “ha valgut la pena pagar el preu del compromís” amb l’objectiu de la independència i ha defensat que es tracta de l’única via que permetrà a Catalunya convertir-se en un “país just, lliure i gran”. Així, ha tornat a demanar el vot per Junts i, una vegada més, ha erigit la formació en l’única capaç de defensar Catalunya “amb visió d’estat”. Comín ha carregat contra les “llistes confederades”, en referència a ERC que es presenta amb altres formacions estatals, i ha negat que el PSOE pugui “parar l’extrema dreta”. “Ells ho faran? Que fan el mateix que els altres? Que fan servir les togues per parar els vots?”, ha qüestionat. “El vot del diumenge és un vot, també, per parar la dreta judicial, per parar el partit judicial del qual s’aprofiten tots els partits espanyols”.

De nou, llançant un dard a ERC, ha carregat contra els republicans per tenir la temptació d’investir Salvador Illa “a canvi del pacte fiscal i el referèndum” i ha defensat que són dues qüestions “que es guanyen a les negociacions a Suïssa i al Congrés dels Diputats”. “Per què sempre n’hi ha uns que volen pagar preus excessius? Nosaltres ho volem tot: pacte fiscal, referèndum i un president independentista que serà Puigdemont”.

 

“La democràcia no és un regal, es lluita cada dia”

Al seu torn, l’expresident Carles Puigdemont també ha admès que l’exili ha estat una “batalla molt dura” i ha assegurat que “totes les victòries —com poder presentar-se a unes eleccions o parlar català als debats— s’han lluitat dia a dia”. “Hi ha gent que dona aquestes batalles per descomptades, i no ho són”. Tanmateix, Puigdemont s’ha mostrat convençut que aquest ha estat “el darrer acte a l’exili” i ha demanat el vot per Comín “perquè és l’única veu sense lligams aliens als interessos de Catalunya”.

L’expresident també ha afirmat que Junts vol actuar “com un país independent” a les institucions europees i ha recordat que els “processos d’independència són llargs, però quan es posen en marxa són irreversibles”. “Tenim un deure, ens vam comprometre i no deixarem de lluitar”.

Fent una referència als joves que van lluitar en el desembarcament de Normandia, Puigdemont ha fet una crida a combatre “l’abstencionisme”. “Gràcies al fet que no es van abstenir, gràcies al fet que van sacrificar les seves vides, perquè s’havia de derrotar el nazisme i el feixisme, fa 80 anys que els joves europeus no han d’anar a lluitar a cap guerra per combatre el feixisme”, ha dit. Així, Puigdemont ha exigit recordar que “la democràcia no és un regal, es lluita cada dia”. “Joves d’avui, mireu els ulls d’aquells joves que estan als cementiris i digueu-los que us abstindreu. Si sou avui aquí és gràcies a ells”, ha sentenciat.

L’exconseller Lluís Puig, que també ha intervingut en l’acte final de Junts, ha demanat el vot per la formació perquè, segons ha dit, és l’única “que defensarà els vots” dels catalans al Parlament. “Durant tres anys he pogut exercir de diputat gairebé plenament, i és gràcies a les persones de Junts que ho han defensat i ho continuaran defensant”, ha afirmat alhora que ha “agraït” a les presidentes del Parlament Laura Borràs i Anna Erra, presents a l’acte, que “defensessin” els drets com a diputat amb el vot telemàtic.

 

“El 9 de juny del 2017 va néixer l’1-O, fem que el 9 de juny de 2024 reneixi l’1-O per culminar el mandat que vam votar els catalans”

El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha fet una última crida a sortir a votar i ha demanat “no fallar” aquest pròxim diumenge. El líder de la formació ha defensat que l’independentisme “necessita tota la força” per a les negociacions per a la investidura de la Generalitat o la presidència de la Mesa del Parlament, així com per a l’aplicació definitiva de l’amnistia, i ha assegurat que els resultats del pròxim diumenge influiran en el que passi durant aquest mes de juny. “Si algú es pensa que en res influiran amb tot el que ve aquest juny, no és que visqui en un altre planeta és que viu a una altra galàxia”.

Alhora, Turull ha situat el 9-J com la “represa del camí que porta” a la independència. “El 9-J no és una data qualsevol, el 9 de juny de fa 7 anys va ser el dia que el president Carles Puigdemont va anunciar la data i la pregunta del referèndum de l’1-O. El 9 de juny del 2017 va néixer l’1-O, fem que el 9 de juny de 2024 reneixi l’1-O per culminar el mandat que vam votar els catalans”, ha proclamat Turull.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Feijóo demana un vot massiu el 9-J per estar “més a prop” d’un canvi de govern a Espanya

Notícia següent

Un dels morts en l’accident múltiple de Rubí era un noi de 26 anys

Notícies relacionades