Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Salvador Illa posa Catalunya com a “dic de contenció” contra l’extrema dreta el 9-J

Avatar photo
Javi López reivindica els socialistes com el “refugi” per aturar l’ultradreta que vol entrar al “cor” d’Europa

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha plantejat les eleccions del 9 de juny com una dicotomia entre “més Europa o més ultradreta”. I, en aquest escenari, ha augurat que Catalunya serà “decisiva” i actuarà com a “dic de contenció” de l’extrema dreta.

Així ho ha dit en l’acte d’inici de campanya que els socialistes han celebrat des de la seu del partit a Barcelona davant unes 300 persones. En la mateixa línia, el candidat del PSC Javi López ha reivindicat els socialistes com el “refugi” per aturar la ultradreta que vol entrar al “cor” d’Europa.

I ha avisat també que la “dreta tradicional” està disposada a obrir la porta del poder europeu a l’extrema dreta. “És el primer cop que l’equilibri es podria trencar”, ha afegit.

Illa també ha replicat al president de l’Argentina, Javier Milei, per haver qualificat la justícia social d’aberració i injusta. “Què vas dient de justícia social, però tu què saps de justícia social? A banda que no saps res d’això i que no saps dir-ho amb el respecte que es mereixen els teus conciutadans, no t’has adonat que aquí hem compaginat justícia social i creixement econòmic? De què vens a donar lliçons. Et documentes una mica i després, si vols, parlem respectuosament”, ha afegit dirigint-se al president argentí.

El líder dels socialistes catalans també s’ha referit a la candidata del PP, Dolors Montserrat, i al debat que ha mantingut amb la cap de llista dels socialistes, Teresa Ribera. En aquest sentit, li ha retret que es passés mig debat parlant de Catalunya i no dediqués gairebé temps a parlar d’Europa. “Mai parlen del que toca parlar. Fa uns dies tocava parlar de Catalunya i parlava d’Espanya. I quan s’ha de parlar d’Espanya, ara va a Europa a parlar malament d’Espanya”, ha lamentat.

En la seva intervenció, Illa ha tingut paraules d’agraïment per a l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que ha anunciat que deixarà l’alcaldia el 15 de juny. Sense revelar quin pot ser el seu futur, Illa li ha donat les gràcies “per tot el que ha fet i tot el que farà”. Marín, present en l’acte, ha estat aplaudida pels assistents.

Segons Javi López, les eleccions del 9 de juny són “transcendentals” perquè està en joc “el cor i l’essència” del projecte europeu. L’eurodiputat i candidat dels socialistes catalans ha alertat que, per primera vegada, es podria trencar l’equilibri que hi ha hagut a les institucions europees.

“El problema no és l’extrema dreta, sinó les idees que venen de la mà de l’extrema dreta. Del campi qui pugui, del negacionisme, dels que diuen que no ens hem de vacunar. Són els que volen entrar al cor d’Europa. Els de la desigualtat entre homes i dones, el retrocés en matèria del col·lectiu LGTBI i els que generen odi que després porta violència”, ha alertat.

La candidata del PSC Laura Ballarín també ha alertat que la “ultradreta reaccionària” vol retallar drets. “Una extrema dreta sense fre que s’ha tret la careta i crida consignes xenòfobes, masclistes i negacionistes del canvi climàtic”, ha dit. Però també ha avisat que l’actitud de la “dreta tradicional” és preocupant perquè “imita” la internacional ultra que es va reunir fa uns dies a Madrid. “Europa està en perill quan als carrers de Milà, Madrid o Buenos Aires els ultres fan la salutació feixista, cremen ninots de Sánchez o insulten la seva dona. Ja n’hi ha prou”, ha conclòs.

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també ha alertat de les forces d’ultradreta que “ensenyen les dents contra la UE i contra la democràcia”. I ha posat com a exemple el nivell de bel·ligerància del president d’Argentina. Així mateix, Collboni s’ha compromès al fet que Barcelona i Catalunya “tornin per la porta gran” de les institucions europees. “S’ha acabat aquesta relació a vegades vergonyosa de veure entrar representants de les institucions del nostre país i la nostra ciutat per la porta del darrere”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El subdelegat del Govern visita Calafell pels treballs de regeneració de la platja

Notícia següent

Feijóo no descarta pactar amb el PPE de Meloni després del 9-J

Notícies relacionades