Dimecres, 3 de juliol de 2024
És notícia

El PSOE lamenta les valoracions “polítiques” del Suprem sobre l’amnistia de Puigdemont i Junqueras

Avatar photo
Reiteren la seva “confiança” en l’estat de dret i destaquen que no es qüestiona la constitucionalitat de la llei
PSOE

El PSOE lamentat aquest dilluns les que les valoracions “polítiques” del Tribunal Suprem en la seva decisió de deixar a l’expresident Carles Puigdemont i al líder d’ERC Oriol Junqueres fora de l’amnistia als delictes de malversació. “No entrarem a valorar les consideracions polítiques que ha fet el TS, sorprenents i innecessàries per a la tasca jurisdiccional que té encomanada. És en l’àmbit polític i no judicial on correspon pensar sobre les lleis i els pactes entre diferents forces”, han indicat fonts socialistes aquesta tarda. Tot i això, des del partit socialista han reiterat la seva “confiança” en l’estat de dret espanyol i han destacat que el posicionament del Suprem no qüestiona la constitucionalitat de l’amnistia.

Des del PSOE recorden que Espanya té un sistema “garantista”, que protegeix l’aplicació als ciutadans de les lleis “democràticament aprovades”, tal com ja han fet altres tribunals com el TSJC de Catalunya. Des de Ferraz també consideren una bona notícia que no es qüestioni “ni la constitucionalitat general de l’amnistia ni la compatibilitat amb el Dret de la UE”.

“El TS no posa en dubte la capacitat de les Corts Generals d’aprovar amnisties, només pregunta a les parts si escau presentar una qüestió d’inconstitucionalitat sobre el delicte de desobediència; a més, el TS renuncia expressament a presentar una qüestió prejudicial davant del TJUE”, remarquen.

El Tribunal Suprem (TS) ha emès aquest matí dues interlocutòries en què declara no amnistiable el delicte de malversació, i per tant deixa fora de l’àmbit d’aplicació de la llei l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

El TS també manté les ordres de detenció a l’Estat contra Puigdemont, Comín i Puig, l’aixeca contra Marta Rovira i no arxiva la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa fins al 2030 i 2031. A més, també ha acordat promoure una qüestió d’inconstitucionalitat sobre el delicte de desobediència pels quatre condemnats i els quatre exiliats.

En una interlocutòria de 51 pàgines amb un vot particular, la sala penal, presidida per Manuel Marchena, ha declarat amnistiat el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats els líders independentistes perquè el consideren totalment circumscrit a la llei d’amnistia, tot i que obre la porta a plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional.

En canvi, declara no amnistiat el delicte de malversació de fons públics pel qual havien estat condemnats Junqueras, Romeva, Turull i Bassa. Igualment, el magistrat instructor al Suprem de la causa del ‘procés’, Pablo Llarena, declara no aplicable l’amnistia a Puigdemont, Comín i Puig pel delicte de malversació i manté les ordres nacionals de detenció contra ells per aquest delicte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

7 jornades per donar sang a Badalona aquest mes de juliol

Notícia següent

Festa Major 2024 a Sabadell: 300 activitats i concerts dels Catarres, Juan Magan i Figa Flawas

Notícies relacionades