Política

Illa anuncia que es presentarà a la investidura però ‘necessita més temps’ per negociar amb ERC

El líder del PSC també ha negat la possibilitat que el seu grup s’abstingui a la investidura de cap altre candidat

En el marc de la ronda de consultes protocol·làries amb totes les formacions que està duent a terme el president del Parlament, Josep Rull, avui al migdia ha sigut el torn del candidat del PSC, Salvador Illa. Un cop finalitzada la reunió, Illa ha comparegut davant dels mitjans de comunicació i ha anunciat que es presentarà a la investidura per ser el futur President de la Generalitat, però ‘necessita més temps’. El líder socialista s’ha mostrat segur i optimista a l’hora de parlar de les negociacions amb els dos grups que la seva formació necessita per la majoria: ERC i Comuns. De fet, ahir es van iniciar formalment les negociacions amb els republicans, mentre que amb el partit liderat per Jéssica Albiach ja fa dies que s’emplacen. “No vull fer perdre el temps a ningú, i menys als catalans. Però tampoc vull posar pressa”, ha afirmat Illa. D’altra banda, el candidat també ha negat la possibilitat que el seu grup s’abstingui a la investidura de cap altre candidat. 

Ahir van començar les trobades del President del Parlament amb totes les formacions polítiques i avui, després de reunir-se amb Junts, ha sigut el torn del PSC i ERC. Un dels titulats més destacats ha sigut que Puigdemont també té intenció de concórrer a la presidència. Però els números, de moment, no fallen. L’expresident no suma prou suport, i després de conèixer l’afirmació que ha fet el PSC sobre la seva possible abstenció, la possibilitat encara és més remota. Per tant, l’únic candidat amb possibilitats ‘reals’ és Salvador Illa. Però les negociacions amb ERC seran llargues i, tal com ha afirmat el candidat, “no serà cosa ni d’una setmana ni de dues”.

Amb el calendari en mà

El pròxim 25 de juny hauria de ser el dia del primer debat d’investidura, però a falta de candidats, Rull hauria d’activar el compte enrere de dos mesos. Això suposaria que el President de la cambra no podria designar cap candidat i per tant s’engegaria el cronòmetre de dos mesos per proposar-ne algun abans de la repetició electoral, que seria el pròxim octubre. Sobre aquest tema Illa ha sentenciat que “no contempla aquest escenari”, i ha mostrat el seu compromís d’articular un govern d’esquerres abans que això passi. No obstant això, si les negociacions amb els republicans no fructiferen, Illa no ha acabat d’aclarir què passarà. Però el més probable seria que si no aconsegueix sumar majoria, el líder del PSC no es presentarà a la investidura. 

Negociacions llargues

Segons ha informat el presidenciable socialista, la formació afronta la negociació amb ERC amb un ‘posicionament obert’ i, sobretot, amb ‘seriositat i tranquil·litat’. Però la clau de l’entesa entre els dos grups passa per un finançament singular per Catalunya. De fet, aquest va ser un dels quatre punts que Esquerra va prometre durant la seva campanya, i ara es contempla com una prioritat. Però el model singular implica una gestió que s’allunya del territori català, i on la Moncloa hi té molt a dir. Tot i ser conscient d’això, Illa ha reiterat la posició del seu grup sobre aquest tema i s’ha desvinculat de qualsevol influència que pugui arribar des del PSOE. “Les decisions que corresponguin sobre el President de la Generalitat es decidiran a Catalunya”, ha sentenciat.

En definitiva, Illa ha transmès a tots els mitjans que des del seu grup ‘disposaran de tota la informació necessària’. Però també ha volgut ser clar amb tot el que envolta les converses amb els republicans. “No negociarem a través dels mitjans de comunicació”. D’aquí una estona està previst que comparegui la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, per comunicar com ha sigut la reunió amb el President Josep Rull.

Pablo Domènech

Graduat en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i especialitzat en política i societat. Encarregat de la cobertura de Barcelona i la seva AMB.

Missatges recents

Àgata Roca, guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2024

El Premi Margarida Xirgu, coorganitzat per l'Institut del Teatre i l'Ajuntament de Molins de Rei, és un…

1 hora fa

Nova línia d’ajuts de la Diputació de Tarragona per afavorir l’ocupació

La Diputació de Tarragona ha creat una nova línia d’ajuts adreçada a entitats de la…

1 hora fa

El ple municipal de Tortosa condemna els fets del Parlament Balear i defensa la memòria d’Aurora Picornell

La sessió plenària del mes de juliol de l’Ajuntament de Tortosa ha dut a aprovació…

1 hora fa

67 persones perden la vida a les carreteres catalanes els primers sis mesos del 2024

67 persones han perdut la vida en 61 accidents mortals a les carreteres catalanes en…

2 hores fa

Les XVI Jornades d’Inclusió en les Arts Escèniques de l’INAEM arriben a Tarragona

Tarragona serà la seu de l’edició 2024 de les Jornades d'Inclusió en les Arts Escèniques,…

2 hores fa

Troben un home mort al mig del carrer i en plena matinada

Les autoritats investiguen l'aparició d'una persona morta al mig del carrer durant la matinada, aparentment…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.