Dissabte, 1 de juny de 2024
És notícia

La consellera d’Igualtat, Tània Verge, demana que el futur Parlament aprovi una llei trans catalana

Avatar photo
Govern i Parlament celebren un acte institucional per commemorar el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia

La consellera d’Igualtat i Feminismes en funcions, Tània Verge, ha demanat aquest dijous a la tarda al futur Parlament de Catalunya que aprovi una llei trans catalana i que modifiqui la llei contra l’LGTBI-fòbia. Verge ho ha dit en el marc de l’acte institucional que l’executiu i la cambra catalana han celebrat la vigília del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia.

Verge també ha posat en valor la tasca de l’equip que ha encapçalat els darrers tres anys Pere Aragonès, i ha assegurat que la “transformació feminista” ha estat “un eix de govern”. També ha reclamat que no es faci “ni un pas enrere” en els “avenços que garanteixen els drets LGTBI”.

Parlament i Govern han celebrat l’acte a la seu de la cambra catalana, i també hi ha intervingut la presidenta de l’ens, Anna Erra. A parer seu, l’esdeveniment celebrat aquesta tarda “referma públicament el compromís institucional i polític a favor dels drets LGTBI”, per la qual cosa ha fet una crida a la “responsabilitat” i “l’acció” dels diputats que conformaran el Parlament de la quinzena legislatura.

També s’ha felicitat pels avenços assolits en aquesta matèria tot i que ha demanat “no caure en l’autocomplaença” i “estar alerta” davant dels “intents d’involució” i de les “retòriques conservadores excloents o autoritàries que fomenten l’homofòbia o la transfòbia en una part de la població”.

L’acte, conduït pel periodista David Àvila, ha començat amb la lectura a càrrec de l’activista Katy Pallàs del manifest del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals amb motiu de la commemoració, un text que entre altres aspectes demana precisament que s’aprovi la llei trans catalana o la modificació de la Llei 11/2014 per adaptar-la als reptes actuals.

 

670 situacions de LGBTI-fòbia el 2023 a Catalunya

Segons recull la Radiografia de l’LGBTI-fòbia a Catalunya elaborada per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, el 2023 es van atendre des de la Generalitat 670 situacions de LGBTI-fòbia, davant les 456 de l’any anterior. D’aquestes, 351 són incidències gestionades per Igualtat i Feminismes, 37 són denúncies administratives rebudes per l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació i 282 corresponen a denúncies interposades als Mossos d’Esquadra.

La xifra representa un augment del 823% des del 2016. El Govern explica el creixement pel reforç dels serveis LGBTI+ a tot Catalunya i perquè ara la ciutadania coneix més els mecanismes per reportar fets discriminatoris. El 56% de les persones afectades són persones trans, amb prevalença de les dones trans, i gran part són majors d’edat (66,1%). El 26,7% tenen menys de 18 anys i, en alguns casos, la pateixen persones jurídiques o el col·lectiu LGBTI+ com a grup.

Per la seva banda, l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació ha gestionat 37 denúncies per LGBTI-fòbia el 2023, amb un increment del 61% en relació amb el 2022, en què n’hi va haver 23. Des de la seva creació el març de 2022, l’Oficina ha registrat 76 denúncies per LGBTI-fòbia, que és el tercer motiu que acumula més denúncies (el 15% del total), per darrere del racisme i la xenofòbia i les discriminacions per motiu de sexe i gènere.

En relació amb les 282 denúncies registrades pels Mossos per LGBTI-fòbia, el 2023 han crescut un 9,3% pel que fa a l’any anterior, percentatge que s’eleva fins al 31% si es compara amb el 2021.

A més de les incidències, Igualtat i Feminismes també ha rebut 489 consultes relacionades amb els drets LGBTI+, un 152% més que l’any anterior, de les quals el 97% ja han estat resoltes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nou projecte a Solsona per dignificar el treball de cures a la llar

Notícia següent

Obliguen un veí a presentar la documentació en castellà fent-se el DNI

Notícies relacionades