Les claus de la decisió d’Aragonès

Avatar photo
El president signarà dilluns el decret de convocatòria de les eleccions i la legislatura quedarà dissolta dimarts

Del 10 de març al 12 de maig. L’acte dels comuns de diumenge passat va ser clau per la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de valorar fermament l’avançament electoral. La líder del grup dels comuns, Jéssica Albiach, va avisar aleshores que Aragonès tenia “tres dies” per rebutjar el Hard Rock i evitar que Catalunya fos “Las Vegas del Mediterrani”, en un acte amb el ministre Ernest Urtasun i Ada Colau. Va ser aquí on Aragonès va constatar que En Comú Podem no aprovaria els comptes. La decisió l’ha consumat aquest migdia, quan el Parlament ha vetat els pressupostos per la “irresponsabilitat” dels grups. Aragonès signarà dilluns el decret de convocatòria de les eleccions i la legislatura quedarà dissolta dimarts que ve.

L’acte dels comuns de diumenge va provocar que la maquinària comencés a activar-se, tant a Palau com a Calàbria. Tal com ja va avançar l’ACN dimarts al matí, cada vegada eren més els dirigents republicans que estudiaven la possibilitat d’avançar les eleccions. Tant és així, que hi ha hagut diverses trobades i reunions per calibrar cadascun dels escenaris, des d’avançar les eleccions immediatament -com ha estat el cas- fins a deixar passar les europees i tot l’estiu, per acabar posant les urnes a la tardor.

Però l’episodi d’avui a la cambra, i la “irresponsabilitat” dels grups -en paraules d’Aragonès- ha acabat fent decidir el president. Així ho relaten a l’ACN fonts coneixedores de tots aquests moviments que han tingut lloc els últims dies. De fet, aquest mateix matí el cap del Govern ha avisat el partit que avui caldria estar atent i disposats a afrontar qualsevol dels escenaris, prealerta així d’una possible convocatòria electoral.

ERC donarà el tret de sortida de la precampanya electoral aquest mateix dissabte, en un acte al migdia a Barcelona. En un principi estava previst centrar-lo a celebrar l’aprovació de l’amnistia -prevista per a demà- i de la tramitació dels pressupostos, fet que finalment no ha ocorregut. Així, l’acte se centrarà en l’amnistia, sí, però també en activar ja el relat electoral.

Aragonès situa els republicans com el partit “responsable”, enfront de la “irresponsabilitat” de la resta de partits. El president també ha carregat aquesta tarda contra els “vetos creuats”, en referència a PSC i comuns. Els socialistes per exigir el Hard Rock i En Comú Podem per vetar-lo.

ERC, a més, treu pit de tenir ja el seu candidat escollit. Tot i que encara no s’ha fet oficial, la direcció sí que ha avalat el nom d’Aragonès com a cap de llista, amb l’aval del president de la formació, Oriol Junqueras, i de la seva secretària general, Marta Rovira. Els republicans veuen que els socialistes de Salvador Illa seran el rival a batre i que, de fet, la victòria electoral del 12-M només se la disputaran ERC i PSC.

Fa 14 anys i 5 legislatures que un president de la Generalitat no aconsegueix esgotar el seu mandat. L’últim que ho va obtenir va ser José Montilla (PSC), que va ser president del 2006 al 2010.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Teresa Ribera

Teresa Ribera: “Esperem que es generi una nova etapa de vitalitat a Catalunya”

Notícia següent

Nova incorporació a la col·lecció de mones Reus

Notícies relacionades