Política

Salvador Illa podria trencar la majoria independentista, segons el CEO

ERC mantindria la segona posició, amb Junts trepitjant-li els talons

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha presentat el seu primer sondeig de l’any i el primer després d’anunciar-se la convocatòria d’eleccions catalanes pel pròxim 12 de maig. Tot i això, la mostra s’ha pres abans del moviment d’Aragonès. Concretament, del 9 de febrer al 7 de març.

Com apunten la resta d’enquestes publicades aquests dies, el PSC seria el gran beneficiat a les eleccions del 12M i tornaria a ser la formació més votada. Els socialistes serien els únics dels tres principals partits que podrien créixer. Dels 33 diputats actuals passarien a una forquilla d’entre 35 i 42 escons. Els resultats deixarien a Salvador Illa amb més possibilitats de governar que fa tres anys, però dependria de la suma dels independentistes i d’aliances amb algun d’ells.

L’independentisme a punt de perdre la majoria

Precisament, la pugna entre els dos grans partits independentistes és un dels grans dubtes. Tot i que les enquestes d’aquesta mateixa setmana apuntaven a Junts com a segon, el CEO dona un lleuger avantatge a ERC. Els republicans perdrien representació i passarien a tenir entre 26 i 32 representants. Junts també retrocediria electoralment fins als 24-29 diputats. Una futura coalició entre les dues formacions no tindria majoria absoluta, necessitant la CUP per arribar a la xifra dels 68 vots. Els cupaires tindrien uns resultats similars als 9 escons que té actualment: entre 7 i 10 cadires.

Amb aquests números, els independentistes podrien tenir entre 57 i 71 diputats al Parlament. Una forquilla que deixa aquesta majoria en la corda fluixa.

PSC i ERC podrien sumar

En cas de buscar una aliança progressista, el PSC i ERC podrien sumar per si sols. El ventall d’aquesta aliança aniria dels insuficients 61 escons als clars 74 diputats. Es trobarien en una situació similar a la majoria independentista, però amb els comuns s’assegurarien el pacte d’esquerres. La formació liderada per Jéssica Albiach podria quedar-se en els 8 representants actuals o créixer fins als 13. Una xifra que garantiria un hipotètic tripartit.

Pugna espanyolista

Els dos partits espanyolistes lluitarien per la quarta plaça, aprofitant-se de la desfeta de Ciutadans. Els taronges deixarien definitivament el Parlament de Catalunya i el principal beneficiat seria el Partit Popular. Els d’Alejandro Fernández deixarien enrere els 4 diputats i el grup mixt per arribar a una xifra d’entre 9 i 13 escons. En la mateixa forquilla es trobaria la dreta radical de VOX, que ara en té 11.

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

Tarragona revalida les quatre banderes blaves a les seves platges

La ciutat de Tarragona ha revalidat aquest 2024 les quatre Banderes Blaves de les platges…

7 minuts fa

La fiscalia demana arxivar la causa contra Shakira per l’IRPF i l’Impost de Patrimoni del 2018

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha demanat arxivar les actuacions contra Shakira al jutjat d’instrucció…

8 minuts fa

Sant Feliu de Llobregat ja ho té tot a punt per celebrar les Festes de Primavera

Els dies 10, 11 i 12 de maig la ciutadania està convidada a gaudir d'una nova…

11 minuts fa

La Policia Nacional deté dues persones a la Val d’Aran amb 13.382 pastilles d’extasi

La Policia Nacional ha detingut dues persones a la localitat de Les, a la Vall…

18 minuts fa

Sant Pere de Ribes acull una trobada d’habitatge social

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha participat en una trobada amb el títol “Habitatge…

42 minuts fa

Ferits dos adolescents de 13 i 15 anys, un greu, en un accident de patinet elèctric

Dos menors de 13 i 15 anys han resultat ferits en un accident de trànsit…

52 minuts fa

Esta web utiliza cookies.