Salvador Illa podria trencar la majoria independentista, segons el CEO

Avatar photo
ERC mantindria la segona posició, amb Junts trepitjant-li els talons

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha presentat el seu primer sondeig de l’any i el primer després d’anunciar-se la convocatòria d’eleccions catalanes pel pròxim 12 de maig. Tot i això, la mostra s’ha pres abans del moviment d’Aragonès. Concretament, del 9 de febrer al 7 de març.

Com apunten la resta d’enquestes publicades aquests dies, el PSC seria el gran beneficiat a les eleccions del 12M i tornaria a ser la formació més votada. Els socialistes serien els únics dels tres principals partits que podrien créixer. Dels 33 diputats actuals passarien a una forquilla d’entre 35 i 42 escons. Els resultats deixarien a Salvador Illa amb més possibilitats de governar que fa tres anys, però dependria de la suma dels independentistes i d’aliances amb algun d’ells.

L’independentisme a punt de perdre la majoria

Precisament, la pugna entre els dos grans partits independentistes és un dels grans dubtes. Tot i que les enquestes d’aquesta mateixa setmana apuntaven a Junts com a segon, el CEO dona un lleuger avantatge a ERC. Els republicans perdrien representació i passarien a tenir entre 26 i 32 representants. Junts també retrocediria electoralment fins als 24-29 diputats. Una futura coalició entre les dues formacions no tindria majoria absoluta, necessitant la CUP per arribar a la xifra dels 68 vots. Els cupaires tindrien uns resultats similars als 9 escons que té actualment: entre 7 i 10 cadires.

Amb aquests números, els independentistes podrien tenir entre 57 i 71 diputats al Parlament. Una forquilla que deixa aquesta majoria en la corda fluixa.

PSC i ERC podrien sumar

En cas de buscar una aliança progressista, el PSC i ERC podrien sumar per si sols. El ventall d’aquesta aliança aniria dels insuficients 61 escons als clars 74 diputats. Es trobarien en una situació similar a la majoria independentista, però amb els comuns s’assegurarien el pacte d’esquerres. La formació liderada per Jéssica Albiach podria quedar-se en els 8 representants actuals o créixer fins als 13. Una xifra que garantiria un hipotètic tripartit.

Pugna espanyolista

Els dos partits espanyolistes lluitarien per la quarta plaça, aprofitant-se de la desfeta de Ciutadans. Els taronges deixarien definitivament el Parlament de Catalunya i el principal beneficiat seria el Partit Popular. Els d’Alejandro Fernández deixarien enrere els 4 diputats i el grup mixt per arribar a una xifra d’entre 9 i 13 escons. En la mateixa forquilla es trobaria la dreta radical de VOX, que ara en té 11.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Llum verda per un nou projecte de cohabitatge a Terrassa

Notícia següent

Més de 600 alumnes omplen la plaça de la Llibertat de Reus pel Dia Mundial de l’Aigua

Notícies relacionades