Una píndola experimental ha aconseguit la remissió completa del càncer en 18 pacients els quals la medicina, amb prou feines, els donava uns mesos de vida. La leucèmia mieloide aguda és una forma agressiva de càncer que respon poc als actuals tractaments i en la qual la supervivència als 3 anys, amb prou feines arriba al 25%.
Segons informa el diari El País, el fàrmac anomenat revumenib ha aconseguit la remissió completa del càncer en un de cada tres pacients que han participat en un assaig clínic al Texas, Estats Units.
“Creiem que aquest fàrmac és extraordinàriament eficaç i esperem que estigui a l’abast de tots els pacients que ho necessitin”, afirma el metge Ghayas Issa, del Centre Oncològic MD Anderson de la Universitat de Texas.
UNA NOVA VIDA PER A L’ALGIMATE
L’Algimante Daugelaite, una arquitecta lituana de 23 anys, duia dos trasplantaments de medul·la òssia de la seva germana i havia fracassat amb tots els tractaments. Els seus metges pensaven ja en les cures pal·liatives per, simplement, alleujar el seu patiment.
“Estava desesperada, era com viure una pel·lícula horrible. Sentia que la mort era imminent i només tenia 21 anys”, recorda. Fa exactament dos anys va començar a prendre pastilles de revumenib, va poder acabar la carrera i avui treballa amb normalitat en un estudi d’arquitectura a Copenhaguen.
NOUS FÀRMACS PER ARRIBAR
El mecanisme d’acció del revumenib -la inhibició de la proteïna menina– és nou. Mitja dotzena d’empreses farmacèutiques desenvolupen fàrmacs amb aquesta mateixa tàctica, així que l’èxit del revumenib seria una bona notícia per a la resta dels inhibidors de la menina.
L’oncòleg Ghayas Issa calcula que aquestes noves pastilles poden beneficiar gairebé 400.000 persones amb leucèmies agudes resistents a altres tractaments, tant la mieloide com la més freqüent en nens, anomenada limfocítica.