Un grup de científics ha detectat, “per primer cop al món”, taurons intoxicats amb cocaïna al Brasil, segons va divulgar aquest dimarts la Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz).
L’estudi, ja publicat a la revista ‘Science of The Total Environment’, va identificar la presència de cocaïna en 13 esquals de l’espècie Rhizoprionodon lalandii, conegut com a caçó morrut brasiler.
Les mostres es van recollir al barri de Recreio dos Bandeirantes, entre setembre de 2021 i agost de 2023. Això es va fer dins d’un projecte per detectar possibles canvis a la vida marina, siguin naturals o provocats per l’acció humana.
En els 13 espècimens analitzats es va detectar la substància i fins i tot en 12 ells van trobar benzoilecgonina, que és el principal metabòlit de la cocaïna.
“El resultat és impressionant”, va assenyalar el farmacèutic Enrico Mendes, un dels autors de l’estudi, juntament amb la biòloga Rachel Ann Hauser-Davis. Tots dos formen part del Laboratori d’Avaluació i Promoció de Salut Ambiental de la Fiocruz.
Per arribar a aquesta conclusió “inèdita”, van analitzar teixit muscular i el fetge dels tretze taurons, tres mascles i deu femelles.
“Al Brasil, hi ha estudis que ja havien detectat cocaïna a l’aigua i en alguns éssers aquàtics, com els musclos. La nostra anàlisi és la primera a trobar la substància en taurons”, va explicar Mendes.
INTOXICATS VIA CLAVEGUERAM
Els investigadors creuen que els animals es van intoxicar a partir de la “sobreexposició” a la “gran quantitat” de cocaïna que es rebutja al mar a través del clavegueram de Rio de Janeiro.
També els va sorprendre el fet de trobar una concentració més gran de cocaïna als músculs que al fetge dels esquals analitzats, cosa que pot indicar la presència “abundant” de cocaïna al medi marí de Rio.
“Els taurons s’estarien intoxicant de diverses maneres, sigui habitant la regió o alimentant-se d’altres animals contaminats”, ha apuntat Mendes.
Ann Hauser-Davis va afirmar que el caçó morrut brasiler és una espècie no migratòria que viu a prop de la costa, per la qual cosa segurament es va intoxicar en aquesta zona oest de Rio.
“Es creu que hi pot haver un impacte en el creixement, la maduració i, potencialment, en la fecunditat dels taurons, ja que el fetge actua en el desenvolupament dels embrions”, va alertar la investigadora.
RISC MÍNIM PER A LA SALUT HUMANA
Sobre possibles impactes en la salut humana, els investigadors creuen que aquests siguin “mínims”, pel fet que el contacte amb l’aigua és esporàdic i a més aquesta no es fa servir per alimentar-se o beure.
Tot i això, Ann Hauser-Davis recorda que “moltes vegades” aquesta mena de taurons es venen de forma “irregular” als mercats, per la qual cosa farien falta més estudis per respondre a aquesta qüestió.
En aquest sentit, va avançar que pretenen col·lectar i analitzar mostres d’aigua i d’altres animals, procedents d’aquesta i altres regions de la costa de Rio de Janeiro, per veure l’abast d’aquest fenomen.
El més recent informe mundial de l’Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte situa el Brasil com un dels consumidors globals de cocaïna més grans.
El país també és una de les principals rutes de sortida, a través dels seus ports, de la droga que es produeix a altres països de la regió, com Colòmbia, Perú i Bolívia.