ATENCIÓ: Conviure amb gats i gossos és bo per a la salut dels infants

Un estudi japonès demostra que els infants que conviuen amb mascotes tenen menys al·lèrgies alimentàries.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Conviure amb gossos i gats redueix el risc de patir al·lèrgies alimentàries durant la gestació i en la primera infància. Així ho assegura un estudi de la Universitat de Fukushima (Japó) que ha estudiat més de 66.000 nadons arreu del país. L’estudi l’ha publicat la revista Plos One.

Fins ara ja disposàvem de diversos estudis que assenyalen els beneficis de la convivència d’animals domèstics i infants a la mateixa llar. Els animals ajuden els més petits a desenvolupar capacitats socials i emocionals com l’afecte, l’empatia, la curiositat, el sentit de la responsabilitat, la cura envers els altres, el respecte per la natura o el dol.

A little girl loves and hugs her little puppy.

També se sabia que la convivència entre animals i criatures reforça el sistema immunitari dels infants, reduint el risc de patir al·lèrgies respiratòries. Així ho assegurava un estudi de la Universitat de Cincinatti publicat a Journal of Allergy and Clinical Immunology, que demostrava els nens petits que viuen amb gossos tenen tres cops menys probabilitats de desenvolupar al·lèrgies.

L’ESTUDI JAPONÈS

A un de cada deu nens del primer món se’ls diagnostica una al·lèrgia alimentària. Els metges suggereixen que això pot ser provocat per un excés d’higiene i asèpsia. Hisao Okabe, del Centre Regional de Fukushima per a l’Estudi del Medi Ambient i els Infants del Japó, van estudiar 66.215 nens amb dades disponibles sobre la seva exposició a diverses mascotes i al·lèrgies alimentàries.

Un 22% van estar exposats a mascotes durant el període fetal (sobretot, gossos i gats d’interior), entre els quals hi va haver una incidència significativament menor d’al·lèrgies alimentàries. No hi va haver diferències significatives respecte dels menors que vivien a llars amb gossos a l’aire lliure.

Els nens exposats a gossos d’interior tenien significativament menys probabilitats d’experimentar al·lèrgies a l’ou, la llet i les nous. I els que vivien amb gats tenien significativament menys probabilitats de tenir al·lèrgies a l’ou, al blat i la soja.

Malgrat que els experts assenyalen que és important continuar investigant, n’hi ha que creuen que les mascotes poden enfortir el microbioma intestinal del nadó, mentre que d’altres pensen que és l’exposició a la brutícia o la saliva dels animals allò que enforteix el sistema immunitari de nadons i nens.