Un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar conclou que menjar un esmorzar de qualitat i que aporti la quantitat adequada d’energia per afrontar el dia redueix el risc de patir una malaltia cardiovascular. L’estudi, publicat a la revista Journal of Nutrition, Health and Aging, mostra que ingerir al matí entre el 20% i el 30% de la quantitat d’energia de tot el dia influeix en els principals factors de risc cardiovascular, Els investigadors han seguit l’evolució durant tres anys de 383 participants en el projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic aleatoritzat que analitza els efectes de la dieta mediterrània en la salut. Els participants tenien entre 55 i 75 anys i sobrepès o obesitat.
Els investigadors van tenir en compte diversos factors de risc cardiovascular, concretament el pes; el perímetre de la cintura, que és un indicador d’obesitat abdominal; l’evolució del perfil lipídic, amb el control dels nivells de colesterol i triglicèrids; la pressió arterial i marcadors de diabetis.
Els resultats indiquen que les persones que van ingerir al matí entre un 20 i un 30% de l’energia total del dia tenien nivells més baixos en alguns d’aquests factors de risc. Concretament, tenien un índex de massa corporal menor -entre un 2% i un 3,5% menys- i menys obesitat abdominal -entre un 2 i un 4% menys de perímetre de cintura-.
Una correcta ingesta d’energia a l’esmorzar també es va associar amb un descens important als triglicèrids -entre un 9 i un 18% menys- i una millora de l’anomenat colesterol bo, el colesterol HDL -entre un 4% i un 8,5% més-. La resta de marcadors no van presentar millores tan significatives.
A la vegada, prendre un esmorzar de qualitat, amb una ingesta equilibrada de proteïnes, greixos d’alt valor biològic, fibra, calci i ferro, s’associa amb un 1,5% menys de perímetre abdominal, un 4% menys de triglicèrids, i més colesterol bo, un 3% més.
“L’esmorzar és el menjar més important del dia, però importa el què i com es fa; menjar quantitats mesurades, ni massa, ni massa poc, i la seva composició nutricional”, afirma l’investigador Álvaro Hernáez, de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), en declaracions recollides pel centre.
La doctora Montse Fitó, coordinadora del Grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició del centre de recerca de l’Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), afegeix que menjar la quantitat adequada d’energia i fer un esmorzar de qualitat sumen per prevenir el risc cardiovascular.
“Promoure uns hàbits d’esmorzar saludable pot contribuir a un envelliment saludable en reduir el risc de síndrome metabòlic i les malalties cròniques que s’hi associen”, recalca la investigadora de l’Hospital del Mar i del CIBEROBN Karla-Alejandra Pérez-Vega.
Els resultats del treball estan ajustats de manera que són atribuïbles tant a la ingesta d’energia durant l’esmorzar com a la qualitat dels aliments que es mengen i no a altres factors, assenyalen des de l’Institut de Recerca del Mar.