Dilluns, 13 de gener de 2025
És notícia

Un estudi conclou que esmorzar bé redueix els factors de risc cardiovascular

Avatar photo
Investigadors de l’Hospital del Mar segueixen l’evolució de prop de 400 persones durant tres anys

Un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar conclou que menjar un esmorzar de qualitat i que aporti la quantitat adequada d’energia per afrontar el dia redueix el risc de patir una malaltia cardiovascular. L’estudi, publicat a la revista Journal of Nutrition, Health and Aging, mostra que ingerir al matí entre el 20% i el 30% de la quantitat d’energia de tot el dia influeix en els principals factors de risc cardiovascular, Els investigadors han seguit l’evolució durant tres anys de 383 participants en el projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic aleatoritzat que analitza els efectes de la dieta mediterrània en la salut. Els participants tenien entre 55 i 75 anys i sobrepès o obesitat.

Els investigadors van tenir en compte diversos factors de risc cardiovascular, concretament el pes; el perímetre de la cintura, que és un indicador d’obesitat abdominal; l’evolució del perfil lipídic, amb el control dels nivells de colesterol i triglicèrids; la pressió arterial i marcadors de diabetis.

Els resultats indiquen que les persones que van ingerir al matí entre un 20 i un 30% de l’energia total del dia tenien nivells més baixos en alguns d’aquests factors de risc. Concretament, tenien un índex de massa corporal menor -entre un 2% i un 3,5% menys- i menys obesitat abdominal -entre un 2 i un 4% menys de perímetre de cintura-.

Una correcta ingesta d’energia a l’esmorzar també es va associar amb un descens important als triglicèrids -entre un 9 i un 18% menys- i una millora de l’anomenat colesterol bo, el colesterol HDL -entre un 4% i un 8,5% més-. La resta de marcadors no van presentar millores tan significatives.

A la vegada, prendre un esmorzar de qualitat, amb una ingesta equilibrada de proteïnes, greixos d’alt valor biològic, fibra, calci i ferro, s’associa amb un 1,5% menys de perímetre abdominal, un 4% menys de triglicèrids, i més colesterol bo, un 3% més.

“L’esmorzar és el menjar més important del dia, però importa el què i com es fa; menjar quantitats mesurades, ni massa, ni massa poc, i la seva composició nutricional”, afirma l’investigador Álvaro Hernáez, de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), en declaracions recollides pel centre.

La doctora Montse Fitó, coordinadora del Grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició del centre de recerca de l’Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), afegeix que menjar la quantitat adequada d’energia i fer un esmorzar de qualitat sumen per prevenir el risc cardiovascular.

“Promoure uns hàbits d’esmorzar saludable pot contribuir a un envelliment saludable en reduir el risc de síndrome metabòlic i les malalties cròniques que s’hi associen”, recalca la investigadora de l’Hospital del Mar i del CIBEROBN Karla-Alejandra Pérez-Vega.

Els resultats del treball estan ajustats de manera que són atribuïbles tant a la ingesta d’energia durant l’esmorzar com a la qualitat dels aliments que es mengen i no a altres factors, assenyalen des de l’Institut de Recerca del Mar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desallotgen dos immobles ocupats en mal estat a Badalona

Notícia següent

Preocupació entre els funcionaris pel futur de Muface

Notícies relacionades