Vielha e Mijaran aprova treballar en la flexibilització de la normativa sobre la implantació de granges en el municipi

Les actuals normatives urbanístiques dificulten el desenvolupament ordinari d’aquesta mena d’activitat tant en sòl urbanitzable com no urbanitzable, de manera que s’estudiarà suavitzar els mínims per a poder construir granges

El Ple de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, reunit en sessió ordinària, ha aprovat aquest matí la suspensió potestativa de tramitacions i habilitacions administratives per a la implantació de noves granges en sòl urbanitzable i no urbanitzable en el municipi, pel termini d’un any.

Amb aquesta decisió, aprovada amb els vots a favor de Unitat d’Aran i l’abstenció de l’oposició de Convergéncia Aranesa i Aran-Amassa, els grups municipals han acordat començar a treballar en la flexibilització de la normativa actual, que és molt restrictiva i que dificulta el normal desenvolupament d’aquesta activitat econòmica a Vielha e Mijaran.


Actualment, les normes urbanístiques, reflectides en les normes subsidiàries, estableixen que les finques han de tenir un mínim de 5000m2 de terreny, que han de tenir un camí existent per a accedir-hi i amb una separació de 25 metres de les carreteres i dels rius. Molt poques finques en sòl rústic de Vielha e Mijaran compleixen amb aquests paràmetres, de manera que fa difícil la implantació de noves granges.


La decisió de la suspensió de les llicències per un any, s’acorda precisament per a poder estudiar com establir una normativa mitjana, que pugui suavitzar les restriccions actuals, per a facilitar que la gent pugui tenir granges en les finques que disposa el municipi amb les característiques existents. Així mateix, també es podrà donar resposta a les activitats agropecuàries menors com poden ser els galliners o tenir petites explotacions d’ovelles, cabres, etc.


Així mateix, el Ple ha aprovat per unanimitat la declaració com Ben Cultural d’Interès Local de la Casa del Senhor d’Arròs, de titularitat de la EMD d’Arròs i Vila, perquè aquesta pugui realitzar millores i altres actuacions pertinents en la finca. Aquest edifici té un gran valor patrimonial i cultural, perquè és l’actual seu de l’Archiu Generau d’Aran i dels Plens del Conselh Generau d’Aran, i que el 2020 va celebrar el seu bicentenari.


“Des de l’Ajuntament creiem que és necessària la modificació de la normativa actual d’implantació de granges en el municipi, perquè és molt restrictiva”, comenta l’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano. I afegeix que “les normes estan obsoletes, és necessari adaptar-les als temps actuals, i per això treballarem en la flexibilització de les normatives, perquè la gent pugui tenir més facilitats a l’hora de poder iniciar-se en aquesta activitat econòmica”.