Uns 200 mossos controlaran els accessos al Ripollès i la Cerdanya

Es podrà entrar i sortir per causa justificada o força major

Un dispositiu amb 200 agents dels Mossos d’Esquadra controlarà els accessos al Ripollès i a la Cerdanya (Girona) en les carreteres principals i secundàries per assegurar el compliment del tancament perimetral d’aquestes comarques, decretat pel Govern davant l’alta incidència de casos de coronavirus, la velocitat de propagació i l’alta positividad a la zona.

Ho ha explicat el comissari Joan Carles Molinero en una roda de premsa al costat del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per anunciar aquest tancament, que entra en vigor aquest dimecres a les 0.00 hores.

Hi haurà controls estàtics i dinàmics que comprovaran que els qui es desplacin ho fan amb una causa justificada o de força major, en un dispositiu progressiu de Mossos en el qual col·laboraràn la Policia Local de Ripoll i la de Puigcerdà.

Així, es permetrà entrar i sortir del Ripollès i la Cerdanya per anar a treballar, cuidar de persones depenents, recollir o portar els fills, i acudir a un centre sanitari o educatiu –incloses les universitats–.

També com a excepció, es permeten els desplaçaments per tornar al domicili habitual, encara que els qui estiguin la nit d’aquest dimarts a les comarques i visquin de fora no poden tornar en aquests moments, atès que està vigent el toc de queda, ha recordat Sàmper.

A més, es podrà entrar i sortir per anar al banc i a estacions de proveïment en territoris limítrofs, així com per renovar permisos i acudir d’urgència davant un òrgan judicial.

Són també excepcions els desplaçaments per exercir el dret de la manifestació i participació política, a més d’altres causes de força major o necessitat, sempre “degudament acreditades”.

Quant a les reunions familiars per Nadal, en aquestes dues comarques es limita el nombre d’assistents a sis, enfront dels deu –amb un màxim de dues ‘bombolles’ de convivència– permesos en la resta de Catalunya.

TRÀNSIT

Els conductors podran travessar les comarques per anar a altres punts de Catalunya, mentre que els veïns del Ripollès i la Cerdanya no podran transitar lliurement entre l’una i l’altra, excepte per causa justificada: el confinament és comarcal i no suposa la unificació de tots dos territoris, ha subratllat el conseller.

Sàmper també ha detallat que les persones que estiguin actualment en qualsevol de les dues comarques en una segona residència podran sortir de la zona des del matí d’aquest dimecres, ja que el seu desplaçament serà per tornar al domicili habitual, una “causa que sempre ha figurat com a excepció en tots els confinaments que hi ha hagut”.

Sobre el desplaçament per motius laborals, ha recordat que ha de prioritzar-se el teletreball, malgrat ser possible entrar i sortir d’aquestes comarques quan no es pot treballar a distància.

Preguntat per si fixar múltiples excepcions a les restriccions poden deixar-les sense contingut, ha dit que són taxades i per raons de rellevància “social, sanitària i laboral”.

ALTRES TANCAMENTS

Malgrat el confinament comarcal del Ripollès i la Cerdanya, podran obrir els comerços de primera necessitat i els de 800 metres o superiors, amb aforament màxim del 30% –els que mesurin més, hauran de limitar l’espai–.

Les estacions d’esquí no es tanquen, en acollir activitats esportives a l’aire lliure, però no podran prestar-s’hi serveis en que no compleixin amb els requisits, com els de bars i restaurants.

El confinament comarcal de la Cerdanya i el Ripollès tindrà una vigència de 15 dies –fins al 6 de gener–, i en acabar aquest període es revisarà en funció dels criteris que fixin les autoritats sanitàries, ha explicat Sàmper.