Un sensor avaluarà la contaminació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

L'aparell es col·locarà al refugi d'Amitges per mesurar la foscor natural

Imatge del sensor.
Un nou sensor, col·locat al refugi d’Amitges, avaluarà la contaminació lumínica al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Es tracta d’un sensor tipus fotòmetre que mesura la brillantor del cel. Tècnics especialitzats del Parc Astronòmic del Montsec van ser els encarregats de dur a terme la seva instal·lació amb l’objectiu de conèixer l’estat real de la contaminació lumínica al parc, així com afavorir la mínima incidència de llum artificial dins del territori protegit.
L’acció pretén conèixer l’evolució de la contaminació lumínica i disposar de dades actualitzades sobre la qualitat del cel fosc i ampliar, així, les tasques de conservació del Parc Nacional protegint el medi nocturn.
La campanya s’integra dins del projecte de mesurament de la contaminació lumínica que coordina i impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat des del 2013, i que permet avaluar la qualitat del cel nocturn de tots els parcs naturals de Catalunya. L’actuació s’emmarca dins del pla d’accions previst en el marc de la certificació Starlight, atorgada al Parc Nacional el 2018.
El pla es va elaborar gràcies a les propostes sorgides del procés de participació ciutadana on van participar els ajuntaments, la població local i bona part del sector turístic.