Dissabte, 13 d'abril de 2024
És notícia

Els pressupostos preveuen una inversió de 44,5 MEUR a l’Alt Pirineu i Aran

Avatar photo
La millora de carreteres, la fibra òptica, la línia de la Pobla i l’aeroport de la Seu, entre les partides més elevades

El projecte de pressupostos del Govern 2024 preveu invertir 44,5 milions d’euros a l’Alt Pirineu i Aran, xifra que representa un increment del 5,3% respecte als comptes de l’any passat. Una tercera part de l’import, 14,2 milions d’euros, es destinarà a la conservació i millora de diverses carreteres, tot i que aquesta partida també inclou actuacions com ara la via ciclista a l’entorn de la C-13 entre Sort i Rialp (Pallars Sobirà). A banda, el pressupost preveu 2,7 milions d’euros per continuar desplegant la fibra òptica i 3 milions per a d’altres infraestructures, com ara la línia de tren Lleida – La Pobla de Segur o l’Aeroport Andorra – La Seu d’Urgell. També destaquen les actuacions ambientals, amb una partida que ha crescut més del 50%.

En actuacions mediambientals s’ha passat dels 4,9 milions d’euros de 2023 a 7,7 milions d’euros d’enguany. Entre d’altres, aquesta partida permetrà finançar l’adequació del conjunt edificat de Casa Bringué de Ginestarre, a Esterri de Cardós (Pallars Sobirà) per al seu funcionament com a alberg de joventut, àrea etnològica i espai formatiu. En el territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu, es millorarà la pista de Boet a Alins (Pallars Sobirà) i es reformarà el refugi de les Comes de Rubió.

En paral·lel, els comptes de 2024 preveuen 7,5 milions d’euros d’inversions en turisme, amb 4,3 milions d’euros per a les estacions d’esquí de La Molina, Boí-Taüll, Espot i Port Ainé, i els seus entorns. Mentrestant, en educació s’invertiran 1,7 milions d’euros, els quals es destinaran a les obres de reforma de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà, l’Escola La Closa d’Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), l’Institut d’Aran de Vielha e Mijaran i l’Institut de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), entre d’altres.

El conjunt dels 44,5 milions d’euros que la Generalitat preveu destinar a l’Alt Pirineu i Aran es distribueixen en 41 milions d’euros d’inversió real prevista, 1 milió per a transferències de recursos a altres agents (transferències de capital), i 2,5 milions que corresponen a romanents d’Infraestructures de Catalunya (principalment, fons Next Generation EU no executats el 2023 que s’incorporen al pressupost del 2024). Amb aquests romanents, es finançaran entre altres la rehabilitació de la casa forestal de Boí i les obres de reforma del refugi d’Estany Llonch, així com la rehabilitació del refugi del Pla de la Font i la Casa del Parc d’Espot. A la vegueria, la inversió per habitant se situarà en 588 euros, molt per sobre de la mitjana de Catalunya (248 euros per habitant).

A més de la previsió per al 2024, les obligacions plurianuals compromeses en aquests pressupostos per al període 2025-2027 se situen en els 31,8 milions d’euros. Les partides són especialment altes a l’Alt Urgell (12,9 milions d’euros), el Pallars Jussà (11,5 milions d’euros) i el Pallars Sobirà (5,6 milions d’euros). En l’import compromès per al conjunt del període 2024-2027, s’inclou per exemple l’ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp (10,8 milions d’euros, dels quals 1,3 milions corresponen al pressupost de 2024).

Partides amb gran impacte a l’Alt Pirineu i Aran

Més enllà dels imports que els pressupostos preveuen destinar específicament a l’Alt Pirineu i Aran, els comptes d’enguany inclouen partides significatives que tindran un elevat impacte territorial. Entre d’altres, destaca el Fons de Cooperació Local, que destinarà 11,3 milions d’euros a l’Alt Pirineu i Aran. Aquesta xifra suposa un increment del 128% respecte del pressupost de l’any passat (5 milions d’euros). La partida, que al conjunt de Catalunya arriba gairebé als 152 milions d’euros, contribueix a millorar el funcionament dels governs locals.

A banda, per a l’Alt Pirineu i Aran es reserven 2,9 milions d’euros per a bestretes del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC); 5,04 milions d’euros per al contracte programa de les polítiques de drets socials amb els ens locals (xifra que representa un increment del 3,4% respecte de l’any anterior), i 2 milions d’euros per a les polítiques d’igualtat i feminismes en l’àmbit local i comarcal (import que suposa un augment del 39%).

Addicionalment, els pressupostos consignen les transferències de 36,7 milions d’euros al Conselh Generau d’Aran, 350.000 euros al Parc del Segre i 150.000 euros al Geoparc del Montsec, entre d’altres. En el marc del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP), durant l’any 2024 es duran a terme obres de rehabilitació, millora de l’eficiència energètica i instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Comissaria de la Seu d’Urgell.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Acusat d’assetjament sexual un professor de la UdG

Notícia següent

Inicien les obres de sanejament de Can Gomà, a Mollet

Notícies relacionades