Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Vall de Núria rep un 20% més de visitants aquest estiu respecte a l’any passat

FGC inaugura una exposició sobre l'evolució del món de l'esquí amb material històric

El tren cremallera de Núria. ACN

L’estació de muntanya Vall de Núria ha rebut aquest estiu un 20% més de visitants respecte al mateix període de l’any passat. Les dades inclouen les visites de juny fins a la tercera setmana d’agost. Des de FGC fan un balanç positiu d’aquest segon estiu amb pandèmia. Pel que fa el global de serveis que ofereix l’empresa, han rebut un 30% més de públic aquest estiu.

Les dades s’han donat a conèixer aquest dimecres durant la celebració de Sant Gil, que ha comptat amb la presència de la seva presidenta, Marta Subirà, i del vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró. Durant l’acte, s’ha inaugurat l’exposició “Memòries de neu” sobre l’evolució del món de l’esquí amb material històric cedit per Jaume Gil i Mayolas.

L’exposició ‘Memòries de neu’ es pot visitar a l’edifici de Sant Josep de l’estació Vall de Núria. Inclou una selecció de material d’esquí entre els anys 1890 i 2018 i és fruit del treball de recopilació fet per Jaume Gil i Mayolas. La mostra ofereix de forma cronològica l’evolució del material d’esquí, des de les fustes i cordills que s’utilitzaven inicialment fins als prototips que s’utilitzen actualment. També s’ha complementat amb documents que parlen sobre l’evolució i història de la vall durant aquest període.

Els seus impulsors, que han agraït a Jaume Gil haver compartit el seu llegat, han volgut que sigui “amena”. Per això també han incorporat elements interactius que permeten al visitant fer un salt de trampolí de forma virtual o una imatge amb croma per fotografiar-se amb la màquina llevaneu o fent el Puigmal.

90 anys del tren cremallera

La mostra es complementa amb una segona exposició sobre els 90 anys del tren cremallera repartida en dues seus, com és l’edifici del Santuari, que es podrà visitar fins a l’1 de novembre, i a l’estació de Ribes Vila, que serà permanent. La mostra, que es pot visitar des del juny, fa un repàs cronològic dels principals esdeveniments que han marcat la història del Cremallera, l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació.

Durant la inauguració, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró ha recordat que el cremallera de Núria és una “infraestructura important” pel país i un exemple de connexió al territori. En aquest sentit, ha expressat el compromís de seguir avançant en la “connexió sostenible” i convertir la vall en una zona de “zero emissions” i descarbonitzada, tot passant del dièsel a la geotèrmia.

El projecte ‘Gasoil zero a la Vall de Núria’ inclou un seguit d’actuacions al ressort turístic. Aquesta primavera s’han executat les obres d’ampliació de la xarxa interna de distribució de calor en el complex del Santuari. S’han perforat 36 pous nous que permeten una producció de 240 quilowatts tèrmics i que estan connectats amb l’edifici de Sant Josep. Aquesta energia ha permès a l’estació un 70% d’estalvi energètic respecte a l’ús del gasoil. Un projecte que, segons FGC, també busca millorar el confort de les persones usuàries i assegurar la preservació de l’entorn.

La celebració de Sant Gil ha comptat amb una bona representació d’alcaldes i regidors del territori i també d’institucions com la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Ripollès, entre d’altres. La comitiva ha viatjat amb els cotxes històrics del famós servei de tren cremallera de la línia suïssa MGB i la locomotora H12, un material històric que Ferrocarrils posa en circulació a la línia del Cremallera i que fa el trajecte de pujada des de Ribes de Freser o Queralbs a Núria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desmantellen una plantació de marihuana en una casa de Sant Andreu de Llavaneres

Notícia següent

Inscripcions obertes per a les activitats culturals 2021-2022 a Encamp i al Pas de la Casa

Notícies relacionades