Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp: “Les nostres aportacions sempre acaben sent petits respirs però no grans solucions”

Avatar photo

Aquesta legislatura, malauradament, ve totalment marcada per la crisi sanitària que estem vivint. No obstant, i deixant la Covid-19 a un costat, quina valoració pot fer de l’actual legislatura.
Ha estat i està sent una legislatura complicada, però a l’hora plena d’aprenentatge. Treballem de valent perquè els veïns i veïnes de Tremp visquin amb el millor confort possible. La situació sanitària no ens ho posa fàcil, ens ha fet aturar algun plantejament que teníem, però alhora ens ha portat a treballar d’una forma més cohesionada, ara per ara tots treballem amb objectius en comú, el benestar i la salut de tots, tirar endavant el municipi i vèncer el virus.

Amb vostè, i 81 anys després, Tremp torna a tenir una alcaldia republicana. Què suposa per a vostè aquesta dada que, a priori, pot semblar anecdòtica però que si analitzem pot significar molt.
Sí, és un honor ser la primera alcaldessa republicana de Tremp. També és una responsabilitat, després de 81 anys torna a haver-hi una alcaldia republicana i per mi significa molt ser la representant després d’haver estat regidora d’ERC durant més de 7 anys. També  vull destacar l’honor i la satisfacció que és per mi ser la primera dona alcaldessa de Tremp. La meva investidura trenca barreres de gènere en la política trempolina.

Parlem, ara sí, de la Covid-19. Quina és la gestió que s’està fent des de l’Ajuntament per tal de pal·liar els efectes d’aquesta situació?
Des del primer moment que va esclatar la pandèmia ens vam posar a treballar al servei de la gent. Suport als serveis sanitaris, a la residència, desinfecció els carrers, coordinació d’iniciatives ciutadanes, difusió de tota la informació des de les nostres plataformes i suport a les empreses de la ciutat en la mesura que ens ha estat possible. S’han engegat iniciatives per fomentar el consum al comerç local i hostaleria, la venda de productes autòctons per internet, etc.
També s’han habilitat partides pressupostàries per poder fer front a les necessitats que la pandèmia genera.
Des del primer moment es van congelar impostos, reduir taxes i se segueix treballant colze a colze amb els departaments de promoció econòmica i intervenció per trobar solucions a mesura que van sorgint dificultats.

És evident que aquesta situació ha provocat una crisi sanitària, econòmica i social de la que, sembla ser, ens costarà molt recuperar-nos. Dintre de les capacitats d’un Ajuntament, per on creu que passa la solució per evitar que el cop sigui tant dur?
Malauradament els ajuntaments tenim poc marge de maniobra per a solucionar mals majors, les nostres competències i pressupostos estan molt limitats a donar serveis bàsics a les persones i no deixen marge per a grans ajudes econòmiques o paquets de rescat a les empreses. A més, els ajuntaments de menys de 10.000 habitants com és el cas de Tremp, ni tan sols tenim competències en serveis socials per poder afrontar ajudes directes a les persones.  Per tant, les nostres aportacions sempre acaben sent petits respirs però no grans solucions. Tot i això, com ja he dit, es treballa amb equip per poder pal·liar les mancances dels trempolins i de les seves empreses en la mesura que ens és possible.

Per altra banda, queda demostrat que amb tanta norma i contra norma ens hem vist immersos en un desori generalitzat. Com afecta aquesta situació a l’Ajuntament alhora de prendre mesures i comunicar-les a la població? (Molta gent ja no sap què és el que s’ha de fer)
Des de l’ajuntament hem tingut clar en tot moment que havíem de mantenir informats als veïns. Les mesures en un inici venien donades per l’Estat Espanyol, i ara per la Generalitat, i des de l’Ajuntament hem intentat generar comunicats adaptats a l’afectació de les mesures a la nostra ciutat, d’aquesta manera tothom podia entendre quines mesures ens afectaven i quines no segons les característiques del nostre municipi. 

Malauradament la Residencia Filella va patir un gran brot de coronavirus que va acabar amb la vida de diverses persones, com Ajuntament es van aplicar mesures per intentar frenar-ho?
La Residencia Fundació Fiella és una residència privada, l’Ajuntament no té potestat, però és cert que des del moment que m’assabento de la situació,  ens oferim a la residència per tot el que necessitin, poso al seu abast tots els recursos dels quals disposa l’Ajuntament. 

La Residencia Filella va ser el primer punt de vacunació al municipi a principis de Gener, en alguns punts del territori hi ha hagut problemes per a seguir el pla de vacunació, com avança la campanya al seu municipi?
La campanya de vacunació avança segons el previst, la primera fase de vacunació ja ha finalitzat, els residents de les residències i personal del món sociosanitari ja han rebut aquesta última setmana la segona dosi. Ara ha començat la segona fase amb la vacunació de cossos de seguretat i d’emergència.

Per a vostè, com a alcaldessa i màxim responsable de l’Ajuntament de Tremp, què és el més dur de tota aquesta gestió?
A Tremp gairebé ens coneixem tots. Veure patir gent que coneixes i estimes, que han vist marxar familiars sense poder-los acomiadar. Sentir la preocupació de les petites empreses, que es veuen afectades amb la crisi i no saben com acabarà, els nostres joves que no tenen un futur clar… En general la incertesa que provoca aquesta situació és palpable als veïns i veïnes de Tremp i em fa patir.

Entre altres coses, cap a final d’any es va parlar d’una possible moratòria d’un any per a plantes solars. Vostè mateixa ha dit que s’ha de posar ordre, del contrari el municipi, i el Pallars en general, quedarà ple de plaques. En quin punt es troba aquesta situació?
Ara mateix, tenim una modificació del pla urbanístic per endreçar el municipi de Tremp i tota la comarca. Des del Geoparc Orígens s’està fent un estudi mediambiental i paisatgístic i d’afectació a la zona Geoparc, per determinar entre altres coses on són els jaciments de fòssils mes importants, i des del Consell Comarcal del Pallars Jussà un estudi per saber el valor agrològic del nostre sol. Tenim clar que hem de contribuir i apostar per les energies renovables però no a qualsevol preu, la pagesia es un pilar fonamental de la nostra economia i volem que així continuï. La utilització de camps de conreu per implantar parcs fotovoltaics va en detriment d’aquesta activitat, i és molt important fer-ho com a comarca i no només com a municipi de Tremp.

Abans parlàvem d’alguns projectes que s’han hagut de desar en un calaix per la situació complexa del  moment. No obstant, quins d’aquests projectes destacaria com a primordials per promoure i tirar endavant durant aquest mandat?
En aquesta legislatura tenim diversos projectes previstos, un d’ells son les obres per acabar l’Escola Municipal de Música, que s’ha hagut de posposar lleugerament a causa de la Covid, tot i que ja tenim engegat el projecte i es materialitzarà durant aquest 2021.
La pandèmia també ens ha portat a reinventar-nos i a haver de canviar usos i aturar projectes engegats com La Incubadora o l’espai d’entitats del Centre Cívic que s’ha convertit temporalment en un centre educatiu.
I en general, totes les regidories de l’Ajuntament han hagut d’aprendre a ser proactives i a adaptar-se constantment a la nova realitat intentant seguir oferint serveis a la ciutadania adaptats a les possibilitats reals que marca la norma.

Tot i que el temporal Filomena ens ha deixat imatges espectaculars, no podem deixar de banda que el municipi segueix fortament afectat per la tempesta, quines mesures es van prendre des de l’Ajuntament per a tornar a la normalitat?
En una primera instància les prioritats van ser l’obertura de vies d’accessos als serveis sanitaris i d’emergències en general (Mossos, Bombers, gas…). També l’obertura dels accessos als nuclis de població va ser una de les prioritats per permetre-hi l’accés dels serveis d’emergències. Posteriorment, quan ja es va tenir assegurat aquests primers objectius es va treballar en la neteja de carrers i voreres per facilitar la mobilitat a peu dels trempolins.
Les afectacions per gruixos de neu acumulada van ser generalitzades a tot el terme municipal i la posterior onada de fred va comportar que  després de treure neu haguéssim de repartir el màxim de sal per evitar la gelada.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

58 morts més a Catalunya per coronavirus

Notícia següent

La Diputació destaca tres programes d’esports com a bones pràctiques

Notícies relacionades