Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

La síndica d’Aran demana comparèixer al Parlament tal com estableix la Llei d’Aran

L'objectiu de la presentació és donar a conèixer la situació actual del territori aranès i les seves necessitats

La síndica d’Aran, Maria Vergés, acompanyada de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. ACN

La síndica d’Aran, Maria Vergés ha demanat via carta a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, poder celebrar la compareixença anual de la síndica a la cambra en les pròximes setmanes, tal com estableix la Llei de Règim Especial d’Aran. L’objectiu de la compareixença és donar a conèixer quina és la situació actual del territori aranès i les seves necessitats.

Per tot ha sol·licitat una data. L’article 80.2 de la Llei d’Aran diu que “almenys una vegada a l’any s’ha de celebrar un debat sobre la situació d’Aran i el desenvolupament del seu autogovern a la comissió parlamentària que correspongui”, un debat que tal com dicta la llei “ha de començar amb una exposició del síndic o síndica d’Aran”.

Per la síndica d’Aran “aquesta compareixença és un assumpte primordial per a la Val i la seva màxima institució, atès que permet donar a conèixer quina és la situació actual del territori i les seves necessitats”. Així mateix, la síndica destaca la necessitat que “aquesta compareixença serveixi també perquè el Parlament de Catalunya obri un debat sobre la situació de la Val d’Aran”.

El síndic Francés Boya va fer el 14 d’octubre de 2020 la primera compareixença del síndic al Parlament, des de l’aprovació de la Llei d’Aran en 2015, exposant la situació que travessaven afers com la llengua, la sanitat, l’habitatge, el desplegament de la Llei d’Aran i l’estat de les competències que depenen de la Generalitat i estan pendents de ser traspassades al govern del Conselh Generau d’Aran, entre altres.

La síndica d’Aran ha demanat també que el Parlament aculli l’exposició del Conselh Generau d’Aran sobre el 30 aniversari de la recuperació de la institució, com una manera d’acostar l’Aran, el seu autogovern i la seva realitat a Catalunya i els seus representants parlamentaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eighteen − one =

Notícia anterior

Investiguen una empresa vitivinícola de les Borges del Camp per falsificació

Notícia següent

Comença el judici pels terretrèmols provocats pel projecte Castor

Notícies relacionades