La millora del port de Comiols estarà acabada l’any 2025

L'obra començarà amb la variant d'Artesa de Segre i tindrà quatre túnels i quatre viaductes

Imatge del Coll de Comiols on es veu el rètol d'entrada al Pallars Jussà. ACN

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha presentat set alternatives per a la millora del port de Comiols als presidents dels consells comarcals dels dos Pallars i als alcaldes de Tremp i Sort. Tots han coincidit en escollir l’opció de millora d’Artesa de Segre (Noguera) a Isona (Pallars Jussà) que preveu la construcció de quatre túnels i quatre viaductes.

Calvet ha destacat que aquest nou traçat escurçarà en 3 quilòmetres la distància i en 5 minuts el temps. Però el més import pel conseller és que “es guanyarà en seguretat i confort”. L’import global de l’obra, que s’anirà fent per fases, serà de 185 milions d’euros, i el termini d’execució de 5 anys. La primera fase d’obra es realitzarà aquest mateix any i serà la variant d’Artesa.

Pel que fa a la cota màxima de la carretera serà 1.075 metres i comptarà en trams de 3 carrils, amb la incorporació d’un carril lent de pujada. Els túnels que es construiran sumaran un total de 1.400 metres.

El conseller de Territori ha explicat que el més important d’aquesta millora és que “es trencarà amb una barrera psicològica” que molts usuaris tenien amb aquesta carretera i allunyava els Pallars de l’àrea metropolitana.

Calvet ha dit que seran “especialment sensibles” amb les afectacions que puguin generar les obres als usuaris d’aquesta via i ha insistit que “vetllaran perquè hi hagi la mínima afectació possible tant a les persones com a l’economia”.

Per fer el seguiment del projecte i de l’obra es crearà una Comissió de Treball de la que en formaran part també els representants polítics del territori.