El Conselh Generau denuncia la falta d’inversió prevista a la Val d’Aran

Vergés diu que entre 2010 i 2022 pateixen un dèficit en la inversió de la Generalitat del -84%.

La Comissió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran a la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat. ACN

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha fet arribar una carta al president de la Generalitat on li expressa el malestar del Conselh Generau pel que fa a la manca d’inversió per la Val d’Aran prevista en els pressupostos de la Generalitat per al 2022. Segons Vergés aquesta situació, se suma al “greuge històric” que pateix l’Aran i que ha suposat, entre 2010 i 2022, un dèficit en la inversió de la Generalitat del -84%. Vergés ha reclamat també resoldre el conflicte sobre el pagament al Conselh Generau dels 570.000 euros corresponents a l’aportació addicional de 2021, signada en l’acord de finançament de 2019 i destinada a compensar a la Val d’Aran pel desenvolupament de polítiques pròpies que van ser retallades.

La síndica ha dit que aquests 570.000 euros encara no han estat aportats i aquest fet els dificulta el tancament del pressupost del Conselh Generau d’Aran per a l’any vinent.

Per la síndica la millora de comptes de la Generalitat “no ha comportat, un augment en la inversió a l’Aran”, i ha denunciat que “tal com ve succeint en els últims anys, l’Aran no rep cap inversió important” que ajudi a millorar la vida de la gent que viu i treballa a la Val d’Aran ha afirmat que “és de lluny, el territori pirinenc amb un dèficit d’inversió més alt, concretament d’un -84% entre 2010 i 2022”.

A tall d’exemple Vergés ha manifestat que els provoca “un profund malestar” i tenint en compte els “compromisos adquirits pel Govern” de millorar la carretera C-28 o dotar l’Aran d’un centre cultural.

A aquesta falta d’inversió s’afegeix també el fet que avui dia no s’ha resolt encara el conflicte perquè el Conselh Generau d’Aran rebi la dotació addicional corresponent a 2021 del Fons de Finançament Incondicionat, fruit de l’acord de finançament entre tots dos governs signat el març de 2019 i que, tal com la Generalitat va comunicar a l’última Comissió Bilateral, el Conselh no rebrà enguany per falta de fons.

Per aquests motius, la síndica d’Aran demana al president que “dugui a terme les gestions pertinents per a resoldre aquesta situació i poder mantenir així la relació bilateral de respecte i lleialtat institucional en la qual ens vam comprometre a treballar”.