El Conselh Generau d’Aran crea el Consell Consultiu de l’Aranès

La síndica Vergés insta a tots els consellers treballar conjuntament per a "evitar la desaparició de l'aranès"

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Conselh Generau d’Aran ha aprovat, amb els vots a favor del grup d’Unitat d’Aran i l’abstenció de Convergència Aranesa el reglament regulador del Consell Consultatiu de l’Aranès. Es tracta d’un òrgan d’assessorament i consulta en matèria de política i planificació. L’objectiu del Consell ha de ser “treballar per la vitalitat social de l’aranès” i aconsellar al Conselh Generau d’Aran en “la presa de decisions, accions i projectes en qüestions lingüístiques”. La síndica d’Aran, Maria Vergés ha destacat “la necessitat imperiosa de no utilitzar la llengua com a instrument polític, per a assegurar la seva continuïtat” i ha instat a tots els consellers del Conselh Generau a “treballar conjuntament per a evitar la desaparició de l’aranès”.
El Consell Consultatiu de l’Aranès analitzarà els factors que afecten la vitalitat social de la llengua, proposarà treballs de recerca i informes, analitzarà també les accions de política lingüística que tinguin incidència en Aran, seguint l’objectiu de promoure l’ús i coneixement de l’aranès, i dissenyarà accions i polítiques per a promoure l’ús de la llengua en tots els àmbits de la societat aranesa i per a la disponibilitat de productes i serveis en aranès.

El Consell Consultatiu de l’Aranès està format per professionals de reconegut prestigi i trajectòria, autors de nombroses publicacions i coneixedors de la llengua i de l’àmbit occità, membres d’universitats i organismes, com la Universitat de Sorbonne o la Universitat de Lleida, ha explicat la síndica d’Aran, Maria Vergés.

La síndica ha afegit que l’objectiu d’aquest òrgan és “treballar per a la vitalitat social de l’aranès i oferir els criteris tècnics i lingüístics necessaris perquè les accions i polítiques de promoció, normalització i difusió de la llengua tinguin un impacte positiu i directe en la supervivència de l’aranès”.