Alguns elements del poble de Bausen, declarats com a Bé Cultural d’Interès Local

Els elements protegits són l'església de Sant Pèir, la capella de Sant Ròc, la de Santa Anna i el cementiri de Teresa

L'església parroquial de Sant Pèir de Bausen ha estat declarada com a Bé Cultural d'Interès Local. JULIO COLLADO

El Ple del Conselh Generau d’Aran ha aprovat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) d’una sèrie d’elements del poble de Bausen, pels seus valors històrics, arquitectònics i artístics. Concretament, els elements que han quedat protegits són l’església parroquial de Sant Pèir i el seu cementiri, la capella de Sant Ròc, el cementiri civil de Teresa i la capella de Santa Anna.

En la sessió celebrada divendres passat, la declaració va tirar endavant amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció del grup de Convergència Democràtica Aranesa (CdA). La iniciativa va partir de les associacions culturals Es Sarnalhèrs i Lanaranesa de Bausen, que van presentar la petició al Conselh Generau d’Aran el desembre de 2019.

La petició va ser valorada en la comissió de patrimoni on, per unanimitat, es va estimar quins eren els elements que reunien les característiques per a ser considerats Bé Cultural d’Interès Local, excloent alguns que ja comptaven amb la consideració, com és el cas dels safarejos, o perquè no tenien entitat suficient.

“Aquesta ha estat una petició dels veïns de Bausen que considerem molt interessant perquè tots aquests elements, que per si mateixos tenen un gran valor patrimonial, mereixen ser protegits i hem d’evitar que es malmetin”, assegurava el síndic d’Aran, Francés Boya, afegint que “amb aquesta catalogació com a BCIL existeix l’obligació per part de les administracions d’invertir recursos per a la seva preservació, garantint així la protecció del nostre patrimoni i la nostra cultura, que són un dels grans tresors de la Val d’Aran”.