La Ciutat dels Pirineus

El Museu de Llívia participa en un projecte europeu que lidera la Universitat de València

El Museu de Llívia ha estat inclòs en un projecte europeu de digitalització i museïtzació de les farmàcies històriques europees. Aquest projecte, que lidera la Universitat de València (UV) i Aromas Itinerarium Salutis, arriba a Llívia el 6 de maig. Aprofitant l’execució del projecte, el museu acollirà una jornada científica-tècnica, oberta al públic. Així, al llarg del dia, a banda de les conferències i col·loquis que s’hi han organitzat, es podran veure i conèixer les eines de recerca més innovadores aplicades al patrimoni farmacèutic.

El desenvolupament de diversos processos innovadors al voltant dels anàlisis fisicoquímics i l’evolució del 3D i els rajos X en l’estudi del patrimoni que ha promogut la UV, seran aplicats a la farmàcia Esteva, per investigar aquest patrimoni. El treball haurà de servir, posteriorment, per traure profit en una nova museografia tant digital com presencial.

Segons ha explicat el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, “es farà una jornada de portes obertes durant tot el dia, on els ciutadans podran visitar el museu i es trobaran els tècnics de la Universitat de València duent a terme les seves tasques digitals i de presa de mostres per investigar el patrimoni farmacèutic. I, dins d’aquesta jornada hi haurà, també, diverses xerrades i col·loquis on els especialistes explicaran els camps que treballen. En totes aquestes situacions, els visitants podran interactuar amb els tècnics, fent-los les preguntes que considerin més oportunes”.

Cunill recorda que la Farmàcia Esteva es troba en una fase de replantejament de la seva museografia, una idea recollida en el pla estratègic 2022-2030 i que el museu va presentar recentment. “La pensem en clau d’un patrimoni del segle XXI: digital, participativa i que promou la salut; que no només s’enfoca als objectes artístics, sinó, també a tot el coneixement immaterial al voltant del medicament i el patrimoni bibliogràfic, el qual ha estat habitualment marginat, i el qual interpel·la el visitant i el fa reflexionar sobre la seva salut”.

El museu va iniciar ja l’any passat una nova línia de recerca que ha convergit, precisament, amb el projecte Roma Hispana, que duu a terme la Universitat de València i Aromas Itinerarium Salutis, vinculats al projecte d’estudi i museïtzació de la Spezieria de Santa Maria Della Scala (Roma).

Tags: Llívia
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Terrassa aprova la renovació d’uns 7 km de canonades que acollirà 4 zones del municipi

Amb la renovació de prop de set kilòmetres de canonades a diferents trams de carrers de Ca n’Anglada, Can Parellada,…

28 minuts fa

Encamp torna a repartir compost entre els ciutadans per fomentar el reciclatge

El comú d'Encamp torna a oferir un any més el repartiment de compost gratuït per als ciutadans amb l'objectiu de…

33 minuts fa

El PSA demana la liquidació de l’impost de societats dels anys 2024 i 2025 del sector bancari

El conseller general del PS, Pere Baró, ha entrat una demanda d’informació on sol·licita al Govern pels beneficis del sector…

38 minuts fa

30 anys de presó per l’alemany que va assassinar d’un tret a una dona a Empuriabrava

L'Audiència de Girona ha condemnat a 30 anys de presó Jens Schumacher, l'assassí que va matar d'un tret una dona…

41 minuts fa

Gerard Figueras torna a la política de Vilanova i la Geltrú com a nou regidor de Junts

L’exsecretari d’Acció Exterior de la Generalitat Gerard Figueras torna a la primera línia de la política municipal de Vilanova i…

48 minuts fa

La Diputació de Barcelona triplica el pressupost per a polítiques educatives 

La distribució d'ajuts econòmics per a l'educació local respon a les necessitats creixents dels municipis, principalment pel que fa a…

59 minuts fa

Esta web utiliza cookies.