L’associació Camí Ramader de Marina ha recuperat l’activitat transhumant en aquest traçat que des de la Bollosa arriba fins a la Marina penedesenca. Des del 9 de setembre i fins a l’1 d’octubre, en Daniel Giraldo, ramader del Baix Camp, farà la transhumància del seu ramat de 100 cabres de raça murciana-granadines, des de l’Alta Cerdanya fins al Penedès.
Coincidint amb el pas del ramat, al llarg de 282 kilòmetres i 23 dies de travessa, els municipis faran activitats per a la promoció econòmica i territorial al voltant de la transhumància, patrimoni, gestió del risc d’incendis forestals amb la silvopastura, cultura i oficis relacionats.
“Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori” és el nom del projecte que lidera aquesta associació, integrada per una trentena d’ajuntaments de Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Lluçanès, Bages, Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. L’entitat va ser impulsada, fa uns anys, pels ajuntaments de Lluçà, Santa Margarida i els Monjos i Llívia. El projecte vol reivindicar els pastors/es i els camins ramaders.
El Camí ramader de Marina recorre Catalunya, de nord a sud: des de les muntanyes de la Cerdanya, fins a la sorra de la platja de la Marina del Penedès. Transcorre per deu comarques catalanes i més d’una cinquantena de municipis, fent d’aquesta una ruta singular, plena de patrimoni històric, cultural i ambiental, que evoca el pas transhumant des de fa més d’un miler d’anys. De tots els camins ramaders de Catalunya, el camí ramader de Marina és aquell del qual es té una referència més antiga, segons destaca el web de l’entitat: https://camiramaderdemarina.cat/.
Es farà un seguiment de la travessa pels canals de twitter (@camidemarina) i d’instagram (@camiramaderdemarina).
PROGRAMA
Les activitats a la Cerdanya seran els dies 8, 9 i 10 de setembre, i compten amb la col·laboració de diferents organismes, empreses i entitats com ara el Centre d’Estudis i Recursos de la Transhumància de Lluçà, l’associació Manou, Ramats de Foc, la Universitat de Lleida, TecnoVit i els ajuntaments de Fontanals de Cerdanya, Angostrina i Llívia. Hi donen suport, també, l’IDAPA, el Ministeri de Treball, la Generalitat de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Fundació Pau Costa i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
Cal recordar que les etapes són obertes a la participació de les persones que vulguin acompanyar el ramat i el pastor durant el trajecte. En el cas de Llívia, fer esment que per pujar a la Bollosa amb bus, per poder seguir posteriorment el ramat en descens fins a Angostrina, cal prèviament haver-se inscrit a l’oficina d’informació del museu. Telèfon 972 896313. Data límit: 3 de setembre.
TRANSHUMÀNCIA DEL CAMÍ RAMADER DE MARINA
Divendres, 8 de setembre – 19 hores – Local social d’Urtx (Fontanals de Cerdanya)
- Acte d’inauguració del projecte “Camins de vida”.
Dissabte, 9 de setembre – (tot el dia). Vegeu més detalls del programa en cartells a banda i al web municipal www.llivia.org.
- 6.45 h Sortida del bus d’Angostrina, per pujar a la Bollosa.
- Inscripció obligatòria per a tots els participants (adults i nens) abans del 6 de setembre a l’oficina del museu de Llívia. Telèfon 972 896313. Preu: 2 euros per adult, gratuït per a menors de 12 anys.
- 8.00 h Baixada de les cabres de la Bollosa fins a Angostrina.
- 11.00 h Esmorzar a la presa, per damunt de l’ermita de Sant Martí.
- 13.00 h A Angostrina. Munyida de les cabres. Dinar.
- 15.00 h Conferència a càrrec de Joan Rovira.
- En acabat, visita a la filatura d’Angostrina i el taller de ceràmica La Ferme.
- 19.00 h A Llívia. Tast de vins i formatges.
Diumenge, 10 de setembre
- 7.00 h A Llívia. Esmorzar i munyida de cabres.