La Val d’Aran reclama al Govern “coordinació i consens” en la reobertura d’activitats

El govern aranès lamenta no haver pogut participar en la redacció de l'esborrany del pla elaborat per la Generalitat

El govern aranès ha reclamat aquest dimarts al Govern de la Generalitat “coordinació i consens” en la reobertura d’activitats per a la temporada d’hivern. La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha lamentat que el Govern no hagi tingut en compte l’opinió del Conselh Generau d’Aran a l’hora de redactar l’esborrany del pla d’obertura progressiva de l’activitat arran de la pandèmia de la covid-19.

En aquest sentit, la síndica d’Aran ha assenyalat que el document “no considera l’especificitat del territori aranès” i, per tant, “no preveu l’aixecament de la restricció de mobilitat per entrar i sortir de Catalunya”, cosa que “afectaria de forma molt negativa a l’economia aranesa”, ha indicat Vergés.

Maria Vergés, acompanyada pels consellers d’Economia, Turisme i Promoció Econòmica del Conselh Generau d’Aran, Juan Antonio Serrano i Josep Canut, s’ha reunit aquest dimarts amb el president del Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran i el director gerent de Baqueira Beret per valorar l’esborrany del pla d’obertura progressiva d’activitats a causa de la covid-19.

La síndica ha lamentat “la falta d’interlocució” de la Generalitat amb el Conselh d’Aran en aquest assumpte, ja que “el govern aranès no ha estat tingut en compte a l’hora de valorar l’impacte de les mesures que es proposen en aquest esborrany”.

Vergés ha reconegut que la prioritat ha de ser la sanitat però ha expressat preocupació “perquè el pla elaborat per la Generalitat no preveu l’aixecament de la restricció d’entrada i sortida de Catalunya en cap dels quatre trams d’obertura previstos”. “De confirmar-se aquesta decisió, afectaria molt negativament a l’economia de la Val d’Aran que, en la seva majoria, es basa en el sector turístic i de serveis, que porten temps adequant els seus negocis a l’actual situació epidemiològica”, ha remarcat.

Cal recordar que el Conselh Generau d’Aran va constituir una taula de treball amb el sector, formada per representants de l’hostaleria i Baqueira Beret, que ha estat treballant durant els últims mesos per a coordinar tots els protocols i accions necessàries entre els àmbits sanitari i turístic i econòmic. Així, Juan Antonio Serrano ha traslladat el suport del Conselh al sector turístic aranès, el qual “ha dut a terme una gran feina per a adaptar els serveis que s’ofereixen durant l’hivern a les mesures establertes per les autoritats competents per a fer front a la situació actual”.