La Seu d’Urgell promou una taula de treball per crear un centre de recerca de la llet i el formatge

L'objectiu del projecte és compti amb un àmbit d'actuació que inclogui tot el Pirineu

Diverses racions de formatge preparades per a una degustació en un dels expositors de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que acull la Seu d'Urgell. ACN

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha anunciat aquest dijous la creació d’una taula de treball per crear un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge a l’Alt Urgell. Així ho ha explicat l’alcalde, després de la reunió mantinguda amb el regidor de la CUP, Bernat Lavaquiol, grup municipal que ha presentat aquesta proposta de desenvolupament del sector terciari al Pirineu. L’alcalde ha subratllat que aquest és un projecte que va més enllà del municipi de la Seu d’Urgell i que el contemplen com un projecte territorial que afecta a tot el Pirineu.

Viaplana ha explicat que es convidarà a la participació en aquesta taula de treball a tots els grups municipals de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i també a experts del sector amb l’objectiu de poder definir entre tots com ha de ser aquest centre.

El regidor de la CUP, Bernat Lavaquiol, ha manifestat que “aquest centre de recerca i desenvolupament és una oportunitat no només per la Seu d’Urgell sinó també pel Pirineu” i ha afegit que “és un projecte de país, perquè la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran no té cap centre de recerca, i d’aquesta manera anirem retallant greuges que tenim en l’àmbit territorial”.

El regidor cupaire ha sentenciat que s’ha “d’apostar per aquest model socioeconòmic, per trencar amb el monocultiu turístic que tenim al Pirineu”. Per això és important tant potenciar el sector primari com també la recerca perquè puguin venir a treballar en aquest centre de recerca i desenvolupament investigadors de primer nivell o persones del Pirineu, tot donant oportunitats laborals i feines qualificades al jovent.

A la reunió hi ha assistit també el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, en la qual també hi han participat els diputats Pau Juvillà (CUP) i Antoni Flores (ERC).