La nova temporada d’esquí al Pirineu de Lleida arrenca amb l’objectiu de superar els 1,4 milions de forfets venuts, xifra a la que es va arribar la temporada passada després de tancar amb el tercer millor registre de la història i que enguany espera mantenir el nivell de contractacions a les 142 empreses que ofereixen activitats complementàries a la neu.
Tot i que la temporada d’esquí 2024-2025 es preveu que comenci a partir del divendres 29 de novembre, el sector està a l’espera de nevades per obrir algunes parts dels dominis de cara al pont de la Puríssima sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, i acabarà el 21 d’abril, Dilluns de Pasqua. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i el sector turístic reben amb optimisme la nova campanya, que es preveu que duri més de 140 dies.
Així ho han explicat avui representants de les diferents estacions d’esquí nòrdic i alpí del Pirineu de Lleida que han presentat la nova temporada de neu i els atractius de tota la demarcació amb la campanya “Lleida, tot el que busques és a l’interior” en un acte que ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i on més tard s’ha organitzat un dinar amb els representants de les estacions, mitjans de comunicació i delegats o corresponsals dels mitjans d’àmbit català.

En aquest sentit, les onze estacions d’esquí nòrdic (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Virós-Vallferrera, Lles de Cerdanya i Aransa) i alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé, Espot Esquí, Port del Comte i Tavascan) del Pirineu de Lleida han invertit enguany més de 18 milions d’euros per la nova temporada, un total de 18.009.973 que representa la quarta inversió més important dels últims anys, només superada pels 24 milions de la campanya 2022-2023, els 21 milions de la temporada 2010-11 i els 20 milions de l’hivern del 2019-2020.
Bona part de les actuacions s’han centrat en la modernització de les instal·lacions, l’arranjament de pistes i la millora dels sistemes de producció de neu, principalment per reforçar l’eficiència dels canons de neu, així com nou material de lloguer per poder esquiar. Això implica una reducció de l’energia i de l’aigua que utilitzen aquests sistemes, millorant l’aposta per la sostenibilitat de tots els complexos del Pirineu de Lleida.
Aquestes onze estacions del Pirineu de Lleida ofereixen més de 500 km d’esquí entre els diferents complexos amb un ampli ventall d’activitats complementàries. A l’oferta d’esquí i d’activitats al voltant de la neu s’hi ha d’afegir un ampli assortiment d’allotjaments, que sumen més de 30.000 places entre hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i places de càmping (principalment bungalous en aquesta època de l’any), al marge de les segones residències no quantificades.
Òscar Martínez, diputat de Salut Pública i Esports de la Diputació de Lleida, ha remarcat que el sector té un impacte directe de 307 MEUR a les comarques del Pirineu. Del total, 48,7 milions van ser per la venda neta de forfets i els altres 258 milions, per l’impacte directe de vendes. L’impacte directe de les estacions de muntanya sobre el territori se situa al voltant dels 5,3 euros per cada euro ingressat pel complex. El càlcul de l’impacte directe inclou els ingressos procedents de la venda de forfets, les inversions en instal·lacions, les despeses de manteniment i gestió i també les despeses que fan els esquiadors a l’estació en serveis d’hostaleria, compres, activitats, transport o bé a la resta d’operadors que presten serveis relacionats amb l’oferta de neu.

Les estacions del Pirineu lleidatà generen uns 2.300 llocs de treball i al voltant de 7.500 d’induïts
Les estacions del Pirineu de Lleida generen uns 2.300 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. En aquesta xifra s’inclouen els treballadors del conjunt dels complexos d’hivern lleidatans en tasques destinades als serveis a pistes, remuntadors, taquilles, monitors, botigues, el personal contractat també als establiments de restauració, cafeteries, refugis i establiments d’hoteleria vinculats directament amb les estacions d’esquí, així com els monitors de les diferents escoles.
A més d’aquests llocs de treball, es calcula que hi ha aproximadament uns altres 7.500 d’induïts, ja sigui per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí.