Juan Antonio Serrano: “Esperem una bona temporada turística d’estiu a Viella”

Arribem a la meitat del mandat, fortament marcat per la pandèmia. Com valora aquests dos primers anys de legislatura al capdavant de l’Ajuntament de Viella?

Han estat uns temps molt complicats. Si ens posem en la situació que teníem el març de 2020, diria que tots ho hem salvat amb força dignitat. A nivell local, per a mi, ha estat molt difícil, però crec que ens n’hem sortit.

La pandèmia ha provocat també una crisi econòmica. Quina és la situació de l’Ajuntament de Viella i dels seus vilatans?

A nivell municipal, tenim la sort que veníem de diversos exercicis amb superàvits. Com que enguany se’ns permet passar de la línia de despesa, tots aquests superàvits els podem aprofitar. Per tant, els anys 2021 i 2022 no tindrem problemes de tresoreria i es podran fer les obres i els treballs que teníem previstos.

Una altra cosa diferent és l’economia de la zona. Nosaltres vivim del turisme en un percentatge molt alt. L’any 2020 el vam salvar força bé perquè veníem d’un molt bon hivern. Ens van tancar a meitats de març, després d’una bona temporada turística d’hivern. La temporada d’estiu també va ser molt bona perquè la gent no volia anar a la costa, que està molt massificada, i preferia muntanya. Aquest any, com que vam tenir la segona i la tercera onada de la Covid a l’hivern, la situació sí que va repercutir en els negocis turístics, però esperem tenir un bon estiu.

Què s’ha plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Durant el 2020 vam destinar uns 60.000 euros a ajuts a les empreses per compra de material sanitari (mampares, mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic…), vam generar ocupació a les brigades municipals per a les famílies més afectades i vam pagar el 50% del material escolar de tots els nens i nenes de Viella.

Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

La nostra prioritat és una millora important en la via pública perquè es malmet a causa del clima. També tenim edificis municipals que necessiten reparacions. I després tenim el Palau de Gel, on també s’haurà de fer una inversió significativa. D’altra banda, volem fer un skate park i una zona poliesportiva exterior, però això ja són obres menors.

Precisament fa poc que han començat les obres d’arranjament del Palau de Gel. Quins treballs s’hi estan duent a terme i quan estaran enllestits?

El març d’aquest any vam fer un estudi de l’estructura del palau per realitzar una inversió significativa en tema de vestidors i piscines, entre d’altres, i ens vam trobar amb la sorpresa que l’empresa encarregada de fer-ho ens va dir que l’estructura estava molt tocada i tenia perill d’esfondrament. Per això vam haver de tancar el palau i es van fer treballs en l’estructura. Ara l’emergència d’aquesta estructura ja està solucionada, ja no hi ha perill d’esfondrament, però continuen altres treballs. Al mes d’agost obrirem la planta baixa, però la piscina i la pista de gel, que estan a la primera planta, encara no es poden obrir perquè allí és on cal un sanejament. Les nostres previsions apunten a l’obertura total del palau de gel per a gener de 2022.

Viella és seu de molts esdeveniments esportius durant l’estiu. Es podran fer enguany tenint en compte la situació de pandèmia?

Fins ara, tots els que estaven programats s’han fet i els que s’han anul·lat (molt pocs) no han estat per la pandèmia. Els esdeveniments en defensa de la llengua aranesa han estat anul·lats per la pròpia organització però s’han celebrat molts altres esdeveniments esportius. La majoria se celebren sempre al mes de juliol i, per tant, aquest mes d’agost no en tenim de previstos. Al setembre tenim una cursa important de motos i esperem que no hi hagi cap problema per dur-la a terme.

Què n’esperen de la campanya turística d’estiu?

Esperem que sigui una bona campanya turística, no tan com la de l’any passat, però molt bona. Tot això sempre que la situació pandèmica no vagi a pitjor. De moment, el tema de reserves al mes de juliol ha anat molt bé i, per tant, esperem que la d’estiu sigui una molt bona temporada.