Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Es constitueix la Taula de Salut Mental del Pla d’Urgell

L'objectiu és identificar quines deficiències té la comarca i ajudar a trencar l'estigma que pateixen els afectats

La comarca del Pla d’Urgell té des d’aquest divendres una Taula de Salut Mental pròpia, la 26a que hi ha a Catalunya. Ha estat impulsada pel Consell Comarcal i l’Associació de Salut Mental el Pla d’Urgell amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma que hi ha al voltant d’aquestes malalties i de la gent que les pateix i, també, per identificar quines mancances i problemàtiques té actualment la comarca en aquesta matèria a nivell comunitari.
L’acte de constitució i signatura del document d’adhesió a la taula s’ha fet a la Casa Canal de Mollerussa i ha aplegat, a més dels impulsors, representants de diferents departaments del Govern, de l’ABS Pla d’Urgell, ajuntaments de la comarca i d’entitats del tercer sector.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha afirmat que la creació de la taula “és un punt de partida” per poder abordar la problemàtica de la salut mental i aportar solucions. Això, després que la pandèmia encara hagi fet més vulnerables aquest col·lectiu, ha afirmat Panadés, que ha assegurat que la taula recollirà “els compromisos per part de les diferents institucions i entitats per arribar a acords, trobades i posar en comú on estem i cap a on volem anar”.

Entre les prioritats de la taula hi ha la d’ajudar a combatre l’estigma que encara a dia d’avui pateixen les persones amb malalties mentals. Això, malgrat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que 1 de cada 4 persones tindran un trastorn mental al llarg de la seva vida.

Dues de les primeres tasques que farà la nova Taula de Salut Mental del Pla d’Urgell seran realitzar una estudi per detectar en quina situació es troba la salut mental a la comarca i treballar el protocol d’actuació en l’ingrés no voluntari. El president de l’entitat Salut Mental el Pla d’Urgell, Josep Àngel Lavin, també ha indicat que volen posar el focus en els problemes de salut mental que afecten a infants i joves, ja que la pandèmia n’ha “disparat les xifres”.

La finalitat ha de ser recollir informació i elevar-la als diferents departaments del Govern perquè facin polítiques i actuïn al respecte. “Ja s’han dissenyat protocols d’actuació en aquest àmbit però es van fer fa més de 10 anys i han quedat obsolets. Els departaments s’han de posar les piles i donar a la salut mental la importància que té”, ha exposat.

Pel que fa els serveis, Lavin ha indicat que tot i que a nivell de Salut “ho tenim molt bé, una de les mancances que hi ha a la comarca és la falta de psicòlegs i psiquiatres. “No fem la ràtio, és un tema a defensar”, ha dit. També ha afegit que des de fa sis mesos la comarca ha aconseguit un servei de rehabilitació comunitària provisional i que s’està treballant perquè aquest servei es quedi per oferir “un servei digne i poder atendre més persones”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Govern i els comuns signen l’acord institucional per pal·liar els impactes econòmics de la COVID-19

Notícia següent

Salou reprèn la campanya ‘Bons Compra Salou’

Notícies relacionades