Xavier Marcos: “La nostra proposta serà fer un equip de govern tripartit entre IP, PSC i ERC”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos fins al 2022, va ser substituït en el càrrec per Jordi Sans (PSC) i enguany ha tornat a encapçalar la candidatura d’Independents dels Pallaresos. Ara, els resultats electorals del passat 28 de maig determinen que els pactes seran indispensables per a la governabilitat del municipi. L’alcaldable de la formació valora l’empat tècnic -amb 3 regidors cadascuna– i les diferents possibilitats que s’obren per tal de constituir el nou Ajuntament.

 

Quin balanç fan des del partit de les eleccions municipals?
Per nosaltres, va ser tot un èxit, hem guanyat vots i hem crescut un regidor més, que a Pallaresos això és molt complicat. Per tant, estem satisfets amb els resultats, però no tant amb com ha quedat el quadre polític perquè hi ha hagut un triple empat amb tres regidors entre ERC, el PSC i nosaltres, i ara la feina rau a entrar en negociacions amb uns i altres per poder formar govern.

 

Ja s’han iniciat les converses?
Ahir ens vam reunir amb Esquerra Republicana i avui mateix ens reunim amb el Partit Socialista. Aquestes són les dues primeres reunions, a posteriori n’hi haurà més en els pròxims dies.

 

Quines són les seves perspectives, quan ja va sortir alcalde el 2019?
Seria incoherent per part meva dir que no em faria il·lusió tornar a l’alcaldia dels Pallaresos, sinó no m’hagués presentat. El que passa és que nosaltres apostem perquè IP encapçali aquesta legislatura, però l’empat a tres bandes que s’ha donat al poble dificultarà les nostres intencions i haurem d’arribar a acords, si és que arribem; ho intentarem amb aquestes dues formacions, que suposo que tenen les mateixes intencions.

 

Ara mateix, el plantejament passa per un acord ampli de govern o bé per pactes puntuals en un futur?
La nostra il·lusió, i és el que proposem d’entrada als candidats de les altres formacions, és formar un equip de 9 persones. És a dir, unificar criteris dins el poble, ja que el ciutadà ha volgut aquest empat tècnic entre les tres formacions; la nostra proposta serà fer un equip de govern tripartit, de 3 regidors per cadascuna. En tindríem prou amb un pacte a dos, perquè 6 ja seria majoria, però la nostra primera idea, i esperem que sigui la definitiva, és la d’un govern conformat per IP, PSC i ERC.

 

Per tant, l’objectiu és plasmar directament el resultat de les urnes.
Correcte, són els vots de la població, és el que ha volgut el poble. Més clar, impossible. Això sí, abans teníem un equip que comptava amb Junts, que ara ha tingut una davallada impressionant, per tant, tampoc tindria lògica que suméssim mitjançant un pacte amb ells; així com tampoc amb la formació del PP, que no hi era i ha obtingut un regidor, no la podem incloure perquè la diferència és abismal. Sí ens faria gràcia i així ho proposarem formar un govern tripartit amb una majoria clara que ens donés una tranquil·litat i una estabilitat durant els 4 anys de legislatura.

 

De cara a aquest mandat, quines serien les principals actuacions que plantejaran pel nou pla de govern?
Agafant els programes electorals de totes les formacions és evident que hi ha alguns punts on totes coincidim, que intentarem tirar endavant, i després hi ha altres aspectes que són crucials per cadascun dels partits i que són, precisament, els que necessitem acordar en aquestes negociacions. En el cas d’Independents dels Pallaresos, tenim el vial, el casal i la seguretat com a projectes o àmbits clau. Els punts comuns els donem per fets i la resta d’accions són les que caldrà anar concretant a través de pactes.