Dilluns, 13 de maig de 2024
És notícia

Viñuales aprova els nous impostos i taxes amb Junts i ECP

Avatar photo

El govern socialista ha superat la seva primera prova de foc. Després de setmanes de negociacions per la delicada situació econòmica de l’Ajuntament, finalment han tancat un acord ‘in extremis’ amb els seus dos socis prioritaris per tirar endavant les ordenances fiscals. Junts i En Comú Podem li han donat a Rubén Viñuales els vots necessaris per aprovar tots els punts.

Les noves ordenances fiscals plantegen pujades en el 12% de la taxa d’escombraries, el 7,4% a l’IBI, l’eliminació de la bonificació per instal·lació de plaques solars en l’IBI, el recàrrec de fins al 150% a l’IBI pels pisos buits, la pujada del 20% de la taxa de terrasses o l’increment de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) en un 33%.

Jordi Sendra ha començat el seu discurs deixant clar que el seu grup municipal “no és partidari d’apujar impostos”. El juntaire ha explicat que la intenció del seu partit és “posar les coses fàcils als emprenedors i deixar respirar el ciutadà” i que, per aquest motiu, es van situar en un inici en contra de la pujada “desorbitada” d’impostos. Segons Sendra, els seus tres consellers tenien dues opcions: “o plantar-nos en la radicalitat del no, posant en risc la prestació dels serveis o fer política en majúscules, negociant per minimitzar la proposta del govern”.

En aquest sentit, els postconvergents han decidit “donar un vot de confiança” al govern i fiscalitzar els acords a què han arribat. Entre aquests, Sendra ha volgut destacar qüestions com rebaixar l’augment de l’IBI “tant com fos possible”, rebaixar els sous dels consellers i assessors, no tocar els abonaments de l’EMT, places d’aparcament per a motos, la instal·lació de plaques als edificis públics o la gestió dels polígons.

Els junatires, que han votat que sí a la pujada de la taxa de brosses d’un 12%, han demanat que s’avanci cap a un sistema perquè els qui reciclin millor paguin menys. A més, ha expressat els seus dubtes sobre la bonificació de 50€ l’any per a les persones en risc d’exclusió social que es contempla, ja que segons Sendra pot ser dissuasiu per fer bé les coses. Els republicans, que s’hi han abstingut, també han assenyalat els dubtes sobre la tarifa social perquè ja hi ha ajudes que fan aquesta funció.

Els altres socis prioritaris del govern, els comuns, han reivindicat el seu poder negociador en les converses sobre les ordenances fiscals. El seu portaveu, Jordi Collado, ha recordat que van ser ells qui van posar la taxa de la brossa com a punt del debat, demanant que es fes amb criteris tècnics i que es constituís una Comissió d’Estudi de l’Estructura Tarifària. Pel que fa a aquesta comissió, la consellera Mascaró ha donat les gràcies al govern republicà pels estudis tarifaris en l’anterior mandat i s’ha mostrat oberta a treballar amb els diferents grups.

Tot i això, una de les propostes esgarrapades pels comuns de la que se senten més orgullosos és el recàrrec de l’IBI sobre els pisos buits d’un màxim del 150% i també la moratòria dels pisos turístics durant un any. Aquesta última mesura s’aprovarà presumiblement el mes de novembre.

En matèria d’IBI, Collado també ha tret pit de la xifra final d’aquesta pujada: el 7,4%. “És un percentatge raonable perquè és recuperar l’IPC de l’any passat i aquest”, ha argumentat. De fet, ha reconegut que el que els ha impulsat a votar finalment a favor ha sigut la subvenció directa per a famílies amb dificultats econòmiques per despeses de la llar, “una mesura que es va eliminar quan vam sortir del govern”.

D’altra banda, tant VOX com el PP han votat en contra de la majoria de les pujades. El portaveu dels voxaires ha criticat l’actitud del govern en les negociacions: “La intenció era apujar els impostos, però sabien que era impopular i van crear una alarma social per a quedar com uns herois”. Per contra, el grup de dreta radial ha proposat “mantenir els impostos i eliminar despeses innecessàries”.

Pel seu costat, Maria Mercè Martorell ha recordat que la majoria dels partits es van comprometre a no apujar impostos en campanya i que s’hauria d’alleugerir partides que no són necessàries. A més, ha reclamat que el govern havia de fer un esforç per a congelar l’IBI i que la pujada impositiva als pisos buits ataca les persones que conserven pisos per “motius sentimentals” o no tenen la seguretat per llogar-los.

D’altra banda, la portaveu popular ha demanat ajornar un any la supressió de les bonificacions de l’IBI per la instal·lació de plaques solars. En canvi, els comuns s’hi han mostrat a favor al·legant l’estalvi energètic que ja suposa la instal·lació i demanant caminar cap a les comunitats energètiques.

El principal grup de l’oposició, Esquerra, ha facilitat qüestions com les plusvàlues, la modificació de l’IAE, la taxa d’escombraries o el recàrrec de l’IBI pels pisos buits. Tot i això, Xavi Puig ha criticat que fa un any l’oposició li donés l’esquena al govern republicà en la pujada dels impostos i taxes i que ara se’ls demanés un gest institucional. En aquest sentit, ha destacat que “la nostra venjança no serà ser com ells”. Puig ha recordat que el govern ja té els seus socis prioritaris, en referència a Junts i els comuns, i que les negociacions amb ERC sempre seran més complicades perquè no els “regalaran res”.

En qüestions com l’increment de l’ICIO, els republicans han sigut especialment crítics amb els comuns, apuntant que es penalitzava l’accés a l’habitatge i la rehabilitació: “N’hi ha alguns que diuen que posen davant les persones, però per escalfar-les a impostos”. En canvi, els socialistes recorden que aquest impost penalitza els constructors. En un dels punts principals del debat, la pujada del 7,4% de l’IBI, els republicans consideren que està per “sobre del que feia falta”, afecta tothom per igual i ha tornat a reclamar un increment només del 3,5% (conforme l’IPC). La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ECP i Junts i, segons Mascaró, ha evitat la retallada de serveis públics. Els seus efectes per un pis a Camp Clar de 99 m2 serà d’un increment de 20,81 euros anuals, mentre que per un pis de l’avinguda Catalunya de 139 m2 l’augment serà de 43,41 euros anuals o un al carrer Joan Fuster de la Vall de l’Arrabassada de 116 m2 l’increment serà de 40,40 euros.

 

Què ha votat cada partit?

MODIFICACIÓ PLUSVÀLUES

  • A favor (20): PSC, ERC, Junts i ECP.
  • En contra (7): PP i VOX.

 

MODIFICACIÓ IAE

  • A favor (20): PSC, ERC, Junts i ECP.
  • Abstenció (7): PP i VOX.

 

INCREMENT 33% ICIO

  • A favor (14): PSC, Junts i ECP.
  • En contra (13): ERC, PP I VOX

 

INCREMENT 12% TAXA BROSSA

  • A favor (14): PSC, Junts i ECP.
  • Abstenció (6): ERC.
  • En contra (7): PP i VOX.

 

RECÀRREC A L’IBI FINS AL 150% ALS PISOS BUITS

  • A favor (20): PSC, ERC, Junts i ECP.
  • En contra (7): PP i VOX.

 

ELIMINAR BONIFICACIÓ IBI PER PLAQUES SOLARS

  • A favor (17): PSC, Junts, VOX i ECP.
  • En contra (10): ERC i PP.

 

INCREMENT 7,4% IBI

  • A favor (14): PSC, Junts i ECP.
  • En contra (13): ERC, PP i VOX

 

INCREMENT 20% TAXA TERRASSES

  • A favor (14): PSC, Junts i ECP.
  • En contra (13): ERC, PP i VOX.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Tarragona acollirà la “Catalunya Hydrogen Week”

Notícia següent

Mas Carandell inicia el projecte per apropar les TIC a la ciutadania

Notícies relacionades