Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Xavier Espina: “Formar part de la coral és una espècie de teràpia personal”

Avatar photo

Entrevista a Xavier Espina, president de la Coral Nova Unió de Vila-seca

-Quines actuacions feu durant el Nadal?
Principalment, duem a terme un concert pel Pessebre de Sorra de la Pineda que va ser aquest diumenge passat. El 17 de gener, el dia de Sant Antoni, acompanyarem la missa major; i el 20 de gener tenim un concert a La Canonja. A més d’aquests, el nostre concert estrella durant les festes nadalenques és el Concert de Sant Esteve que fem cada any el 26 de desembre a l’Auditori Josep Carreras, que és un espai incomparable i podríem dir que un dels millors auditoris que té Catalunya. Enguany, és el 47è any que realitzem aquest concert, que ja s’ha convertit en una tradició per nosaltres. Abans el realitzaven a l’església de Vila-seca i sempre s’omplia de gom a gom, des de fa anys que el fem a l’auditori, que la veritat és que també s’omple. És un concert que ja és tradicional, tant pels membres de la coral com pels assistents, perquè l’hem realitzat durant molts anys sense fallar cap any; i és un concert important per la Coral Nova Unió de Vila-seca.

-Quin repertori fareu en aquest Concert de Sant Esteve?
El nostre repertori va canviant cada any, però sempre hi estan presents les nadales perquè són la peça musical per excel·lència durant aquesta època. El concert sol durar al voltant d’una hora i mitja i aquest any farem les següents nadales: Santa Nit, Les dotze van tocant, Quan somrius, Nadal de Bibiloni, Joia en el món, Zamba de la Navidad, Si el món és ple de gebre i Coventry carol. Com podeu veure, algunes són pròpies d’aquí, però la majoria són d’altres parts del món. Enguany ho hem decidit fer així, però és cert que hi ha hagut altres anys que hi havia més nadales del territori.

Aquest Concert de Sant Esteve sempre s’omple i és gratuït. Es necessita invitació per entrar perquè l’aforament de l’Auditori Josep Carreras és limitat. Fa poc que es poden aconseguir les entrades a diferents punts de Vila-seca, aquell que vulgui les pot passar a recollir gratuïtament i gaudir del dia de Sant Esteve amb nosaltres.

-A banda del canvi de localització del concert, quin altre aspecte important ha canviat amb el pas d’aquestes 47 anys?
Segurament, una de les coses més destacades és que a partir dels 25 anys, la coral és acompanyada per l’Orquestra Händel del Conservatori de Vila-seca. Amb la coral i l’orquestra ens ajuntem prop de 100 persones a l’escenari, que és un número que es diu de pressa però és significatiu. En el repertori del Concert de Sant Esteve, conjuntament amb l’orquestra també interpretarem Let thy hand be strengthened, que correspon a la cerimònia de reconeixement en la qual el rei és presentat i aclamat per als allà congregats; és l’himne oficial de la coronació que s’utilitza al Regne Unit. A més, l’orquestra està formada per gent jove i ens aporta un altre ritme de treball. No vull dir que nosaltres siguem una coral vella perquè no ho som o jo no ho crec, però potser des de fora sí que es pot pensar que és una coral només formada per gent gran. La veritat és que ara tenim poca gent jove com a tal, però tots els que formem part de la coral som joves en esperit.

-Per què creu que la gent jove no s’apunta a la coral?
Principalment perquè els temps han canviat i la gent jove ja no està interessada a formar part d’una coral, volem fer altres coses. També és veritat que moltes vegades es deu per falta de temps, els joves han de fer vint coses a la vegada i no tenen tot el temps que deurien per poder passar-ho a la coral. Però encara que ara no tinguem gent jove, sí que n’hem tingut amb anterioritat. Crec que la gent tampoc coneix el que representa estar en una coral com la nostra, no és només vindre dues vegades a la setmana i assajar unes obres musicals, sinó que és una teràpia. Almenys, per mi ho és, formar part de la coral és una espècie de teràpia per a mi. Potser també ajuda que l’ambient entre els membres de la coral és molt bo i sempre hi ha molt bon ambient en els assajos setmanals, crec que això també ajuda a pensar en la coral com quelcom especial.

-Aquest “quelcom especial” és el que atrau la gent a la Coral Nova Unió?
Sí, segurament. Penseu que a la Coral Nova Unió no només està formada per gent de Vila-seca sinó per gent de pobles del voltant que es traslladen dues vegades per setmana a Vila-seca per fer els assajos. Llavors això al final és un sacrifici, que la gent que viu fora del municipi segueix fent perquè els hi agrada formar part de la coral i sentir-se part de la comunitat que tenim.

A banda d’aquest quelcom especial, també som una formació amb molta història darrere nostra. Provenim de la Coral la Unió que va néixer a finals del segle XIX, aquesta es va desfer durant alguns anys difícils i l’any 1972 es va crear la Coral Nova Unió de Vila-seca tal com la coneixem en l’actualitat. Alguns dels creadors i dels membres de la primera coral encara formen part de l’actual. Per tant, personalment crec que la coral sempre ha estat molt arrelada al poble.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les marxes del 21-D a Tarragona

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona aprova el pressupost de 157 milions d’euros pel 2019

Notícies relacionades