Traslladen 55 ous i 21 cries de tortuga careta dels dos nius de la platja de la Pineda

Obren els nius per evitar que la baixada de temperatures afecti negativament la posta

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge del niu de tortuga careta a la platja de la Pineda de Vila-seca. ACN

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha obert aquest dimarts els dos nius de tortuga careta de la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès), després que la nit de diumenge comencessin a néixer les primeres tortugues. L’objectiu és traslladar els ous viables per a la seva incubació artificial, i evitar riscos derivats de la baixada de la temperatura ambient, que podria acabar afectant negativament la posta. S’han traslladat 55 ous dels dos nius: 25 del primer -que contenia 141 ous- i 30 del segon -que en tenia 74-.

D’aquest segon niu ja s’havien traslladat catorze ous més inicialment quan es va reubicar el niu a la platja per evitar inundacions. D’aquests, la meitat es van enviar a la Fundació CRAM i l’altra al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), per diversificar l’estudi d’aquesta espècie. La resta dels ous no han resultat viables, de manera que la posta ha presentat una fertilitat global del 50%.

Des de la nit de diumenge del primer niu han nascut 21 tortugues: nou durant la primera nit, dues més la nit passada, quatre que s’han trobat dins el niu i sis més que estaven sortint de l’ou.

Tant les cries, que han nascut immadures -amb 55 dies d’incubació-, com els ous viables s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la cria i incubació artificial, fins que els exemplars es puguin alliberar al mar.

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la Mascletà, la primera que torna a Catalunya per niar. Se sap perquè tenia col·locat un microxip identificatiu des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels.

Des de la primera posta a mitjan juliol, el GEPEC ha coordinat gairebé 400 persones voluntàries que s’han apuntat, en torns de quatre hores, per custodiar els nius dia i nit. L’Ajuntament de Vila-seca ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.