Pere Segura busca revalidar l’alcaldia

La reestructuració de l’espai unionista és el principal dubte de les eleccions, mentre que l’actual alcalde compta amb molts números de tornar a aconseguir la victòria

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Pla americà de l'alcalde electe de Vila-seca, Pere Segura, aixecant la vara. Imatge del 15 de juny de 2019. (horitzontal)

El 2019, Pere Segura ho tenia fins a cert punt complicat. Li tocava substituir un autèntic tòtem de la política vila-secana. O més ben dit de la política tarragonina. La transició després de la marxa de Josep Poblet podia ser traumàtica, però la candidatura de Vila-seca Segura va aguantar. Respecte del 2015, va perdre 511 vots i tres regidors, però va mantenir la primera plaça amb certa solvència.

Tot i que els resultats li van donar l’oportunitat de governar, ho va haver de fer en coalició amb el PSC i en minoria. Aquest context no ha evitat que Pere Segura pugui tirar endavant la majoria dels projectes que tenia en ment i hagi deixat en marxa iniciatives que pretenen transformar Vila-seca en els pròxims anys. Unes victòries que el poden reforçar en els comicis de demà.

L’actual alcalde repeteix amb la marca de Vila-seca Segura i manté el nucli dur amb qui ha governat durant aquest mandat. Encara que repeteix noms a les primeres places, la resta de la candidatura pateix una notable renovació. Tanmateix, el trencament de l’espai postconvergent ha provocat que hi hagi una altra candidatura en aquest camp. Convergents per Vila-seca, liderat per Antonio Giraltó, es presentarà sota el paraigua d’Ara Pacte Local. En el seu moment, van intentar integrar-se dins de la llista de Segura, però les negociacions no van arribar a bon port.

Un peu al govern i un altre a l’oposició

El principal partit a l’oposició desapareixerà com a tal. Ciutadans havia sigut la segona candidatura més votada el 2015 i 2019. Ara bé, durant aquest mandat tots els regidors de Ciutadans van abandonar la formació per desavinences amb la direcció i van crear la plataforma Vila-seca Som Tots. Tot i estar a l’oposició, ha sigut un aliat de Segura i el PSC en aquests 4 anys.

La plataforma concorre a les eleccions i ho fa de la mà del PSC. Els dos partits han decidit forjar una aliança que els assegura pràcticament la segona plaça i els apropa a Vila-seca Segura en la pugna per la victòria. El lideratge recau en Joan Anton Ramírez, líder de l’oposició dels últims 8 anys.

El factor CUP

Els altres dos partits amb representació al consistori són Vila-seca en Comú i Decidim Vila-seca, marca blanca d’ERC. Les seves expectatives de creixement es podrien veure truncades per la irrupció d’un partit d’esquerra independentista: la CUP. Els antisistema es presenten per primera vegada a les eleccions municipals amb el convenciment que poden entrar a l’Ajuntament. En el camp d’esquerra independentista competiran amb els republicans, mentre que en l’espectre ideològic de l’esquerra alternativa anti Hard Rock tindran als comuns com a contrincants.

Els cupaires compten amb Glòria Miguel com a número 1 i en el número 3 tenen el líder de la plataforma Aturem Hard Rock. D’altra banda, Vila-seca en Comú va en coalició amb Podem i renova la seva cara visible. Mario Téllez deixa pas a Núria Miret. Decidim Vila-seca repeteix amb el seu candidat Josep Forasté. Actualment, tant els comuns com la marca republicana tenen tres regidors, quedant tercers i quarts respectivament.

A pescar els descontents

Està per veure com afectarà la creació de la plataforma Vila-seca Som Tots i la seva coalició amb els socialistes. Els seus votants podrien decidir mantenir-se al seu costat o, en el cas dels electors més dretans i nacionalistes, cercar una altra opció. El PP va tenir un representant el 2015, però es va quedar lluny d’aconseguir regidors el 2019. A les eleccions generals del mateix novembre de 2019 i de les autonòmiques de 2021, VOX va agafar el testimoni de Ciutadans com a principal partit unionista al municipi. La formació de dreta radical va arribar al 15,62% a les generals i al 19,33% a les catalanes, ocupant la segona plaça. A diferència de les anteriors municipals, VOX sí que comptarà amb candidatura a Vila-seca. Així que no seria una bogeria pensar que pot tenir algun regidor.

El problema, com passa a tota Catalunya, és que l’oferta en aquest espectre ideològic és molt més àmplia del que la mateixa demanda pot sostenir. A Vila-seca, Ciutadans es presenta amb Carlos Rico, el PP amb Gregorio Esteban, VOX amb Francisco Javier Domínguez i Valents amb Ander Mikel Bastarretxea. Massa candidatures, sobretot si es té en compte que l’anterior líder dels taronges i el seu equip tornen a concórrer en la coalició amb els socialistes, retenint una part d’aquell vot.