Esmeralda Nuñez: “La platja és el més important que tenim aquí, és la nostra identificació”

,Regidora d’assumptes del nucli de La Pineda de l'Ajuntament de Vila-seca

– Després de la Setmana Santa, quina valoració pot fer de l’afluència de turisme a La Pineda? Hi hagut un increment respecte a anys anteriors?
L’afluència, que encara ara s’està notant en aquests moments, ha estat de molta gent del turisme que tenim aquí normalment, que és el turisme d’apartament de segona residència. Aquest públic, principalment gent de Saragossa, Lleida i altres parts de Catalunya, sol venir per a les dates de Setmana Santa. I també hem tingut bastant gent als hotels perquè hi ha hagut certàmens com el torneig de Catalunya d’escacs i el Mundialito, a l’escala de Vila-seca, La Pineda, Salou i Cambril. Com cada any, tenim un turisme fixe que ens ve sempre a visitar. La valoració dels hotels i dels comerços ha sigut bastant bona amb una ocupació bastant elevada; jo crec que no hi ha varietat gaire dels anys anteriors.

– S’acosta ja la temporada alta, com es prepara el municipi per acollir la gran quantitat de turistes que us visiten?
A La Pineda, a partir del mes de maig comencem a augmentar en turisme estranger, sobretot d’Anglaterra, d’Alemanya, de Bèlgica. Aquesta gent sol repetir any rere any i és el sector que més tenim durant l’estiu. Per la seva banda, la gent d’apartament comença a vindre per Setmana Santa i després els caps de setmana fins al mes de juny, al juny ja es queden fins al setembre.

– A La Pineda teniu el Segell de Qualitat com a destinació de Turisme familiar. És aquest el turisme majoritari de la població?
Sí, a La Pineda sempre apostem per un turisme més familiar i és el que més rebem perquè l’altre turisme, que també en tenim molt és el de joventut, ve més determinat per les èpoques més fortes de l’estiu des de finals de juliol a finals d’agost. La novetat que tenim ara i que atrau el turisme és que els comerços a La Pineda es mantenen gairebé tots oberts. Abans la gent que obria els comerços era gent de fora llavors, quan s’acabava la temporada d’estiu marxaven i les tendes tancaven. Ara, els comerços els porta la gent d’aquí i, a conseqüència, obren tot l’any. Llavors això promociona molt de cara a tot l’any i fa que la gent vingui. Per exemple, els caps de setmana, els restaurants i els bars s’omplen molt; ara gaudim d’una continuïtat de la temporada alta.

– Aquest mes de març heu estat a la fira MITT de Moscou; també a la ITB de Berlin. Com valora la participació?
A totes les fires que s’hi puguin en l’àmbit internacional és molt interessant perquè s’obren noves vies de comunicació i es dóna a conèixer el producte. Assisteix l’ajuntament i el sector hoteler; és molt important de cara a la nostra promoció i, en el futur, volem continuar anant a les que sempre hem assistit.

– Ferrari Land va obrir fa un any a la zona, quin canvi ha provocat això per La Pineda?
El turisme de La Pineda, al ser un turisme familiar i repetitiu de cada any; el Port Aventura és una cosa que tenen sempre al seu planning de vacances i els comentaris del Ferrari Land són favorables; és més, no hi van només una vegada a Port Aventura, sinó que repeteixen més vegades durant tot l’any.

– Centrant-nos en l’assumpte de les platges, La Pineda porta 18 anys tenint bandera blava atorgada per la Fundació Europea d’Educació Ambiental. Creu que aquest any la mantindreu?
La platja és el més important que tenim aquí a La Pineda, és la nostra identificació. Durant tot l’any, la cuidem i la tenim en perfecte estat de neteja; però no podem evitar que els litorals eventuals l’embrutin. Encara que sempre intentem tenir-la en bon estat i ens centrem molt en què tot estigui net, no només en l’àmbit de platja sinó a tota La Pineda. Llavors l’estat dels serveis públics i de les dutxes, entre altres aspectes, ens fa pensar que ens enriqueix per tal que puguem tenir la bandera blava aquest any també.

– Com valora el fet de tenir una bandera blava durant tants anys consecutius?
Quan et donen aquest reconeixement, crec que valoren que sempre tenim la platja més o menys igual. És a dir, que sempre tinguem les instal·lacions perfectes com les dutxes i els accessos, entre ells els de mobilitat. Llavors que ens donin la bandera blava ho valorem com una cosa molt positiva.

– En l’àmbit de platges, hi ha alguna novetat prevista per aquesta nova temporada?
Aquest any ho mantindrem tot més o menys com cada any. Tenim un pla turístic i estratègic per tal de consolidar la Pineda Platja com a una destinació de prestigi a la Costa Daurada. Volem apostar per un creixement turístic qualitatiu i, per això, volem modernitzar elements de la platja com les dutxes o els comerços costaners en els 4 quilòmetres de plata que tenim. Això ho volem portar a terme per tal que els visitants quedin més satisfets amb la Pineda Platja, encara que el projecte s’ha de madurar i que sigui possible a partir de l’any que ve.

– Ja pensant en aquest estiu, quines activitats teniu previstes per dinamitzar el turisme?
Des del patronat de turisme, en primer lloc, per Sant Jordi farem tallers destinats als infants amb monitors per tal de poder gaudir d’aquest dia. Les activitats d’estiu comencen a partir del 15 de juny i, com cada any, tindrem tallers adreçats als infants i espectacles infantils cada divendres. A més, el Barrio Sésamo de Port Aventura ens visitarà 2 vegades per setmana. Després hi ha un seguit d’activitats durant tot l’estiu que les duen a termes les associacions, sobre tot es fan actes a l’exterior per aprofitar el bon temps. Per exemple, el dia de Sant Joan es fa una revetlla al carrer on pot participar tothom. Aquest any celebrarem el Dia Internacional del ioga per segona vegada a la platja de La Pineda, a càrrec de la professora de yoga de l’Associació de dones. I durant tot el mes de juliol i agost, hi ha ioga a la platja obert a tothom que vulgui participar.

– En l’àmbit d’infraestructures, recentment heu renovat el clavegueram de diversos carrers del municipi. Hi ha previstes més intervencions en aquesta línia?
Fa dos anys, es van començar a fer canvis importants als carrers de La Pineda per tal de garantir la mobilitat de les cadires de rodes i els aparells per caminar. Vam començar per la part més interior perquè era la part a la qual necessitàvem una renovació més important. L’últim que hem fet ha estat el carrer Isaac Albéniz i ara estem preparant els carrers Alfredo Kraus i Enrico Caruso, per tindre tota l’accessibilitat de voreres i d’ampliació d’accessos. Però aquestes obres les començarem a fer després de l’estiu.