Aquopolis La Pineda ja no farà més espectacles amb dofins

Han enviat els 9 dofins a un altre parc aquàtic del sud de la Xina

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El parc aquàtic de La Pineda, Aquopolis, va tancar aquest divendres una etapa de dues dècades. El dofinari, un dels atractius diferencials d’altres parcs de la Costa Daurada i de Catalunya, ha tancat definitivament. «La companyia tenia al cap des de feia temps dedicar tots els seus esforços a l’entreteniment familiar sense animals, però abans de poder tancar el delfinari havíem de trobar una llar amb plenes garanties per als nostres dofins», explica el director del parc aquàtic de La Pineda, Josep M · Claver.

L’operació es va endur amb el màxim sigil i sense voler esdevenir un focus mediàtic. Fins a tal punt va ser l’intent de discreció que es va prohibir als participants a l’operatiu utilitzar telèfons mòbils per gravar vídeos o fotos del moment.

Els 9 dofins que eren al parc de La Pineda han viatjat aquest cap de setmana fins a l‘illa de Hainan, la província més austral de la Xina, i que des del desembre del 2021 compta amb un parc aquàtic i un oceanogràfic de dimensions gegantines: Ocean Paradise.

Els nou cetacis que vivien a La Pineda van ser traslladats per carretera (un camió de gran tonatge) fins a l’aeroport del Prat i van viatjar amb avió fins a la seva nova destinació: prop de 10.150 quilòmetres de recorregut. «Vam estar analitzant les diferents opcions per buscar la millor llar i els millors cuidadors per a aquests cetacis. A més, buscàvem un lloc on estiguessin els nou junts i mantenir ‘la família’ unida», argumenta Claver.

El parc xinès compta amb l’última tecnologia i té prou espai per allotjar aquesta família que ja està acostumada a viure en piscines. Són animals que van néixer en captivitat, a La Pineda o a altres parcs de la firma Aquopolis assentats a Espanya i per tant, l‘adaptació serà aparentment fàcil una vegada superat el jetlag.

Una trentena de persones es van encarregar des de divendres al matí fins a la sortida de l’avió, el mateix dia a la nit, que tot estigués en perfectes condicions per al trasllat de dofins, que van viatjar en tancs especialitzats i sense necessitat de sedar-los. Un cop van aterrar a Hainan, es van traslladar per carretera a casa seva. I sempre amb personal especialitzat al seu costat: veterinaris, cuidadors…

La marxa dels dofins de la Pineda suposa un punt i a part pel parc aquàtic d’aquest nucli turístic de Vila-seca. El complex va obrir el 1987 i el delfinari el 2001. Des d’aleshores, la presència de cetacis va ser un complement ideal per a les famílies que estiuejaven a la Costa Daurada. La cura d’aquests animals va arribar fins i tot a tenir moments especials com el naixement de cries a les instal·lacions de la Pineda.

El 2019 els corrents de pensament d’alguns grups d’animalistes van començar a protestar sobre les condicions de salut i espai per a aquests cetacis. L’ONG Nova Eucària va intentar primer mitjançant una moció a l’Ajuntament forçar el tancament del parc i alliberar aquests mamífers en captivitat, una idea que els experts auguraven arriscada per la falta d’aclimatació en un espai (mar obert) totalment desconegut per a ells.

La moció municipal no va prosperar, però l’entitat va persistir i va arribar al Parlament de Catalunya, on tots els partits van escoltar la proposta i es van posicionar a fer una proposició de llei que prohibís que els cetacis visquessin en captivitat.

Claver reitera que aquesta pressió d’entitats animalistes (hi va haver protestes fa uns anys a les portes del parc aquàtic) no ha tingut res a veure amb la decisió del grup Aquopolis, que ja estava damunt la taula en aquesta nova etapa apostar per una oferta de lleure sense animals.

La marxa d’aquests nou dofins també suposa que cap dels cinc parcs Aquopolis d’Espanya (Madrid, Alacant, Huelva i València) ja no té animals. Al parc de la Pineda ja va traslladar fa uns cinc anys als lleons marins.

Claver admet que s’haurà de plantejar un nou ús per a l’espai del delfinari i de moment quedarà tancat fins que es troba la proposta ideal. Dimecres 1 de juny s’estrena la temporada sense restriccions.