El municipi de Vila-seca es troba en procés d’elaboració del Pla Estratègic de Residus 2023-2032, el full de ruta que ha de permetre l’assoliment dels objectius en matèria de preparació per a la reutilització i recollida selectiva establertes per normativa europea i en l’àmbit català. Si bé hi ha molts municipis amb Plans de Prevenció de Residus, Vila-seca serà pioner en disposar d’una planificació de gestió integral dels residus generats, posicionant al municipi a l’avantguarda en matèria de gestió de residus.
La voluntat del consistori és incrementar encara més l’índex de recollida selectiva en l’àmbit municipal, tenint en compte que l’any 2021 es va situar en 53,2%, xifra per sobre de la mitjana catalana. En aquest sentit, es preveu que el Pla inclogui un llistat d’actuacions en matèria de recollida selectiva, prevenció i reutilització i preparació per a la reutilització a executar durant el període temporal comprès entre 2023-2032.
L’estratègia que finalment es defineixi permetrà, entre altres aspectes, incrementar l’índex de recollida selectiva com a mínim fins al 60% l’any 2030, encaminant al municipi als requeriments en l’àmbit normatiu previstos per l’any 2035. A més, el Pla també inclourà objectius específics en l’àmbit de la prevenció i preparació per a la reutilització, que podran ser en ambdós casos més ambiciosos als establerts per la normativa vigent.
Per a la definició dels continguts i objectius del Pla, l’Ajuntament comptarà amb l’assistència tècnica de l’Institut Cerdà, fundació privada independent que compta amb gairebé 40 anys d’experiència en assessorar i acompanyar organitzacions públiques i privades en la presa de decisions estratègiques. En aquest sentit, l’entitat ha participat en la definició de diferents programes i estratègies de residus tant en l’àmbit autonòmic, comarcal com municipal, i compta amb una àmplia expertesa en matèria d’identificació de bones pràctiques en l’àmbit dels residus.