Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Vila-seca: els reis de les cavalcades

Avatar photo

De cavalcades de reis n’hi ha moltes arreu del país. Cada localitat té les seves especificitats. En alguns llocs arriben en tren, en d’altres en cotxe o inclús n’hi ha que entren a escena en vaixell. Tot i que cada una gaudeix del seu encant, poques compten amb la tradició i el reclam que ha aconseguit guanyar-se la cavalcada de reis de Vila-seca. L’acte ha deixat inclús de ser únicament pels vila-secans, convertint-se en una data marcada en el calendari per a moltes famílies del Camp de Tarragona. Una bona mostra d’això és el fet que hagi esdevingut l’habitual cavalcada que la televisió del territori cobreix en directe.

“És una festa molt especial, amb un rerefons històric que ve de molt lluny i una marcada idiosincràsia”, descriu l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura. De fet, el batlle també explica que en els últims anys s’està treballant per aconseguir que la cavalcada Vila-seca es converteixi en una festa d’interès nacional, com ho són festes de la província com Santa Tecla.

Al galop

Evidentment, el tret característic que fa especial aquesta festa és l’arribada dels Reis d’Orient a cavall, un dels factors que conformen aquesta “idiosincràsia” que assenyala l’alcalde. “A Catalunya hi ha pocs pobles que sortim a cavall a repartir els regals casa per casa. Això ens fa especials”, relata l’Óscar Fàbregas, president de l’Associació de Reis de Vila-seca. “El cavall i el fanalet són l’essència de la cavalcada de Reis de Vila-seca, és una cosa que no podem treure”, assegura.

A més, no es tracta només de l’arribada a cavall, sinó que aquests patges són els encarregats de portar els regals a les diferents cases de la vila. L’Óscar, que ha passat per tots els papers possibles en aquesta gran festa, destaca “com et miren els infants i la cara que posen quan els dones el regal… és indescriptible”.

Tots al castell

A banda de la tradicional arribada a cavall, hi ha un altre element que en els últims anys li ha fet un nou salt qualitatiu: el mapping. Pels qui no coneixen aquesta tècnica, es tracta de la projecció d’imatges en moviment i estàtiques sobre edificis, normalment acompanyats també amb so. En el cas de Vila-seca, l’espai triat és el seu emblemàtic Castell, encara que en els seus inicis l’Ajuntament era l’edifici on es mostrava aquest mapping.

“Quan vaig entrar a la Junta, vaig plantejar aquesta idea esbojarrada del mapping i tothom em tractava de boig. Un com ho vaig comentar a l’Ajuntament, ho vam tirar endavant”, relata l’Óscar. Precisament, en aquell moment qui estava al capdavant de Cultura era l’actual alcalde, Pere Segura. “Crèiem que era el moment de ficar-li una part d’espectacle per potenciar el moment de la plaça. D’aquí va sorgir la idea del mapping”, explica també Segura.

El 2017 i el 2018 es va elaborar a la plaça de l’Ajuntament, però en les edicions posteriors el lloc triat ha sigut el Castell de Vila-seca. De fet, ni la pandèmia ha frenat aquest espectacle. El 2021 les mesures sanitàries els van obligar a crear un espectacle precuinat que es realitzava mitjançant una gravació prèvia que permetria traslladar l’espectacle a la Pineda i la Plana. Tot i que no va tenir públic, tothom el va poder seguir des de la televisió. A més, al llarg dels anys, el mapping ha anat evolucionant i ha incorporat personatges recurrents com en Tatano, el patge Tonet i la patgessa Pineda. El 2023 el mateix patge Tonet va deixar de ser únicament un element del mapping per passar a compartir escenari físicament amb els reis en forma de capgròs. Per l’edició d’enguany, el mapping es podrà contemplar des de la Pineda i el Celler, on hi ha instal·lades pantalles per retransmetre-ho.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Reis d’Orient arribaran demà en vaixell al Port de Tarragona

Notícia següent

Bolca un camió que transportava diversos turismes nous

Notícies relacionades