VÍDEO: Roben amb força a dues botigues de telefonia de Tarragona

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Unidad Orgánica de Policía Judical (UOPJ)de la Guardia Civil de Madrid, Granada i Toledo, han detingut tres homes d’entre 26 i 36 anys a qui s’atribueixen almenys dos robatoris amb força a establiments comercials de tecnologia, dos robatoris/furts d’ús de vehicle i un delicte contra la seguretat del trànsit a la demarcació de Tarragona. A banda de dos robatoris amb intimidació, dos robatoris amb força a establiments comercials a Màlaga i El Ejido, un delicte de conducció temerària i un altre de desobediència i resistència per fugir d’un control policial a Granada. Els tres detinguts acumulen 192 antecedents i un d’ells ha ingressat a presó.

La investigació de Tarragona

El dia 25 de maig van tenir lloc dos robatoris amb força, un dels quals en grau de temptativa, a dues botigues de telefonia de la demarcació de Tarragona, en un impàs de 15 minuts. El grup, conformat per tres persones, havia sostret pocs dies abans un vehicle d’alta gamma a Madrid i s’hi van desplaçar de matinada fins a les ubicacions de les botigues que havien triat com a objectiu.

Un cop allà van forçar les portes o d’accés i, tot i que només van poder accedir a una, es van endur un botí de prop de 15.000 euros en material electrònic, principalment 80 telèfons mòbils de darrera generació. Per fugir, els tres sospitosos van utilitzar l’AP-7 en sentit València i a l’altura de Tortosa un radar mòbil d’una patrulla de trànsit dels Mossos d’Esquadra els va captar a 223km/h mentre circulaven amb el vehicle sostret.

Entre el 30 i el 31 de maig els investigadors van tenir coneixement de la sostracció d’un altre vehicle a Parla (Madrid), amb el qual els tres integrants s’haurien desplaçat fins a Màlaga per seguir cometent fets delictius.

Un equip d’investigadors de la Guardia Civil, que ja investigava l’activitat d’aquest grup, va posar-se en contacte amb la Unitat Central de Multireincidents dels Mossos d’Esquadra que els havia ubicat a Tarragona. En aquest moment es va establir un Equip Conjunt d’Investigació (ECI).

La investigació d’aquests fets va ser tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Tarragona.

De Tarragona a Màlaga

L’11 de juny al voltant de les 03:00 hores de la matinada van accedir per la força a una benzinera de la localitat de Linares (Jaén).

Tres dies després els lladres van realitzar en un mateix dia un robatori amb força i un altre de violent a dues botigues de telefonia, ambdues a la localitat de El Egido, van saltar-se un control policial a l’A-7 en direcció Almeria i, durant la fugida, van ser enxampats a 200km/h mentre circulaven per una via de limitació de la velocitat a 120km/h.

Cinc dies després, el 16 de juny, van dur a terme un robatori amb violència i intimidació en una botiga de Màlaga. De tots aquests fets en va ser coneixedor el Jutjat d’Instrucció número 6 de El Egido (Almeria)

Operatiu a Màlaga i a Madrid

La investigació es va precipitar la primera quinzena de juny a Màlaga per l’alta capacitat delictiva del grup, lloc on es trobaven de pas allotjats en un apartament turístic. El 16 de juny l’equip conjunt d’investigadors dels dos cossos policials va establir un operatiu de localització dels investigats.

Van detenir els tres presumptes autors i van realitzar una entrada i escorcoll al domicili on pernoctaven temporalment, on van trobar indicis que acreditaven la seva participació en els robatoris investigats a Tarragona.

El 17 de juny, en el marc de les actuacions, els investigadors van dur a terme una entrada i escorcoll en un domicili dels investigats a Madrid, en el qual van trobar informació relacionada amb la investigació que els agents estudiaran per trobar-hi indicis de la seva participació en d’altres fets.

A l’entrada es van recuperar efectes per valor de 56.000 euros amb un total de 127 telèfons mòbils nous que havien estat sostrets als robatoris de El Ejido (Almeria ) i una botiga de Granada. També es va recuperar roba de luxe sostreta en una botiga d’un centre comercial de Málaga. Els policies també van intervenir estris per fer els robatoris i dispositius electrònics per poder sostreure els vehicles.

A banda dels fets imputats a Málaga i El Ejido des de la UOPJ de Granada es van imputar dos robatoris amb força en establiments (botiga de mòbils i benzinera), tres robatoris amb vehicle, un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat i un altre de conducció temerària en envestir un control policial.

Detectats per primera vegada a Catalunya, coneguts a la resta de l’Estat espanyol

Els investigadors de la Unitat Central de Multireincidents de la DIC no havien investigat prèviament les persones que integraven el grup ja que cap dels tres detinguts tenia antecedents per part dels Mossos d’Esquadra.

Els detinguts, però, són força coneguts per la resta de cossos policials de L’Estat espanyol. En total acumulen 192 antecedents, 157 dels quals per delictes contra el patrimoni. Actuaven principalment a la comunitat de Madrid i a Málaga, però també a les demarcacions de Burgos, Avila i Salamanca a Castella Lleó, Jaén i Granada a Andalusia i País Basc, Navarra, Melilla, Murcia i Saragossa.

Molta mobilitat i robatoris exprés

El grup es caracteritzava per la gran mobilitat dins del territori espanyol, la qual cosa es pot corroborar a partir del mapa resultant de la seva activitat delinqüencial en multitud de localitats al llarg de la geografia de tot l’Estat espanyol i investigats tant per la Guardia Civil, Policia Nacional, així com d’altres policies autonòmiques.

La rapidesa d’actuació és un altre factor que els investigadors han pogut comprovar. Acostumaven a aprofitar la sostracció d’algun dels vehicles, sempre de la mateixa marca, per realitzar diversos robatoris en diferents dies o, fins i tot, en una mateixa nit. En aquest punt, no dubtaven en conduir de manera temerària per tal d’evadir controls policials. El líder del grup, conegut com “El Bubu”, tenia una gran destresa en la conducció de vehicles a altes velocitats i era qui sempre es posava al volant. Cal destacar que havia protagonitzat diversos episodis de fugides espectaculars després de cometre robatoris en diversos punts de l’estat.

Tot i que el seu principal tipus delictiu eren els robatoris amb força a establiments en horari nocturn, els investigats no dubtaven en variar el seu patró d’actuació i cometre robatoris violents, si es trobaven amb la presència de treballadors o vigilants de seguretat.

Els tres detinguts, un cop van passar a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Vélez-Màlaga, competent per ser la localitat de detenció, va decretar la llibertat amb càrrecs per a dos dels detinguts, mentre que l’altre va ingressar a presó per una requisitòria vigent d’una causa pendent.

La investigació continua oberta amb la finalitat de trobar més indicis per atribuir-los altres fets delictius.