Dimarts, 21 de gener de 2025
És notícia

Verema desastrosa per la sequera: amb prou feines s’arribarà a la meitat d’una collita normal

Avatar photo

La campanya de la verema d’enguany ha arrencat a les diverses D.O. de Catalunya marcada la greu sequera que ha dut el sector a donar pràcticament per perduda la meitat de la producció, amb un impacte especial en comarques centrals com les del Penedès, Anoia i Garraf. N’informa EFE.

“La situació és dantesca. Hem començat la verema a la zona central del Penedès, on es concentren més raïms a Catalunya, i el que recollirem és misèria”, ha assegurat Jaume Domènech, responsable de la DO Cava de l’organització agrària JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).

Fa una mica més de deu dies es van començar a recollir les varietats més primerenques, com el chardonnay, amb produccions molt per sota de les habituals, i aquesta setmana s’ha obert la campanya a les comarques del Penedès, on es produeix especialment cava, amb expectatives també molt baixes.

PÈRDUES DE MÉS DEL 50 % QUE PODEN ARRIBAR AL 100 %

“Calculem una pèrdua mitjana del 50% de la collita a tot Catalunya. En alguns punts es perdrà fins al 80 i el 90% i en altres, el 30%”, ha detallat Domènech, que assenyala que el canvi climàtic està avançant l’època de la verema i escurçant-ne la durada per la manca de fruits per recollir.

Així, hi ha finques de la varietat Chardonnay que tindran produccions molt petites, d’entre 2.000 i 3.500 quilos per hectàrees, quan en un any sense greus efectes de sequera es pot arribar als 7.000 o 8.000 quilos, segons càlculs del sindicat Unió de Pagesos.

El responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat, ha explicat a EFE que hi ha casos puntuals de productors que han perdut el cent per cent de la collita, i el que és pitjor, que alguns ceps a el Camp de Tarragona “s’estan morint”. “Si els ceps es moren es compromet la viabilitat futura de les explotacions”, ha alertat.

Les vinyes de les DO Costers del Segre, la Terra Alta, la Conca de Barberà i la part nord de la DO Tarragona estan menys afectades per la sequera, per la qual cosa s’espera una verema més normalitzada.

La manca de pluja i la calor fan que el creixement i la maduració del raïm sigui irregular, que el fruit maduri abans i que el producte que es recull en molts casos sigui més petit, per la qual cosa té menys suc. Tot i això, tot apunta que serà una campanya amb un vi de bona qualitat.

“La situació és complicada perquè és important omplir les ampolles per poder-les vendre, però hi haurà el que hi haurà. La collita serà petita, petita”

, ha postil·lat Domènech.

PREUS AMUNT PER LA BAIXA PRODUCCIÓ I ELS COSTOS

Una altra conseqüència de la manca de raïm és la pujada de preus, que alguns productors creuen que s’elevaran fins al 50%, un increment que les associacions del sector veuen necessari per no comprometre la viabilitat de les explotacions en un moment en què els costos de producció shan disparat.

De cara al futur, el responsable de la DO Cava de la JARC adverteix que, si es repeteixen altres episodis de sequera com el d’aquest any, el sector de la vinya es trobarà amb “problemes molt seriosos”, i per això demana donar suport al regadiu i fins i tot plantejar la possibilitat d’utilitzar dessaladores.

El portaveu d’Unió de Pagesos també defensa la implementació del reg, però adverteix de les dificultats per l’escassetat d’aigua i aposta més per reduir la producció i estendre les varietats més resilients com la garnatxa en lloc del merlot o el chardonnay, que pateixen més la crisi hídrica.

DEMANDA DE PAGAMENT MÍNIM DE 0,60 EUROS PER QUILO

La crítica situació del sector ha portat també la JARC i Unió de Pagesos a reclamar a les patronals del sector i als cellers que paguin als agricultors per sobre de 0,60 euros el quilo de raïm per garantir que es puguin guanyar la vida.

“Cal marcar aquest nivell per garantir que els agricultors es puguin guanyar la vida tenint en compte les conseqüències que comportarà la baixa producció”, ha apuntat Marrugat, que ha assegurat que, de moment, s’està complint amb aquest preu mínim.

Marrugat també ha assegurat que s’han disparat costos com el lloguer del transport dels raïms de la finca al celler, que serà més car per la dificultat d’omplir els remolcs per l’escassa producció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Actes de Festa Major afectaran la recollida de residus i el trànsit a Vilafranca

Notícia següent

22 persones detingudes a Tortosa per falsificació de documentació

Notícies relacionades