La «Cúpula de la SOStenibilitat», una innovadora proposta de Còdol Educació farà estada a Valls durant sis setmanes en una experiència immersiva, artística, educativa i cultural adreçada a tots els públics. Aquesta cúpula, que ja està instal·lada al pati de l’antic edifici de Casa Caritat, seu de Vallsgenera (carretera del Pla, 37), serà a Valls fins al 21 de desembre, en una iniciativa conjunta de les regidories d’Educació i Política Lingüística i de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Tarragona i el departament de Cultura de la Generalitat.
Amb les diverses activitats programades a la cúpula el públic tindrà l’oportunitat de reflexionar al voltant del canvi climàtic, amb un enfocament de l’aprenentatge a partir del coneixement, les emocions i la contemplació. D’aquesta manera, l’experiència, en l’actual context d’emergència ecològica global, convida a capgirar la nostra relació amb el planeta, amb les altres persones i cap a nosaltres mateixos amb set plantejaments artístics i culturals diferents en un escenari molt poc convencional: una cúpula geodèsica de 10 metres de diàmetre i 5 metres d’altura.

L’alumnat de primària participarà en el muntatge “Soh!m Terra”, una experiència de moviment corpòria i sensorial per sentir la connexió amb la natura i entendre que formem part d’una unitat indestriable. D’altra banda, l’alumnat de secundària prendrà part a “La vida en Joh!c”, en aquest cas una proposta immersiva per ser conscients de les conseqüències de la crisi climàtica i descobrir els principis de la vida a través de la interacció amb cinc ginys artístics. Abans de la visita dels estudiants, el professorat també s’haurà submergit en una experiència immersiva per explorar, divertir-se i reflexionar sobre com crear, treballar i integrar projectes de sostenibilitat a les aules. En aquest espai se’ls proporcionarà una àmplia gamma de recursos alineats amb l’educació bàsica i les competències de l’educació per al desenvolupament sostenible, relacionats amb la cultura, les arts i la sostenibilitat.

Experiències gratuïtes per a públic familiar
Les experiències sensorials no s’acaben aquí, perquè també hi haurà propostes gratuïtes per a públic adult i familiar durant 4 jornades específiques. En concret, els dissabtes 16 i 30 de novembre i 14 i 21 de desembre a les 16.30 h, en el marc del programa Activitats en Família de la Regidoria d’Educació i Política Lingüística, totes les famílies que vulguin també podran gaudir del muntatge “L’art de la Soh!stenibilitat en família”, una acció intergeneracional de cocreació artística que, amb la força del relat, convida a viure una experiència molt especial. A la vegada, si encara volen allargar l’experiència, els assistents ho podran fer amb “Gràcies Mare Terra”, a les 18.30 h i a les 19 h. En aquest cas, les magnífiques il·lustracions de Vanina Starkoff del llibre Gràcies Mare Terra prenen vida en aquesta experiència immersiva i poètica.
En el cas d’aquests dos muntatges del cicle Activitats en família (“L’art de la Soh!stenibilitat en família” com “Gràcies mare terra”) es tracta d’activitats gratuïtes, però cal reservar prèviament mitjançant mail a [email protected] o bé adreçant-se a l’Oficina Municipal d’Escolarització (C/Major, 12 – 977 636 004).

Públic en general
Finalment, la cúpula també acollirà fins al 21 de desembre l’experiència “La vida en JohC!”, una proposta immersiva d’interacció i joc amb 5 ginys artístics per descobrir els principis que fan que la vida sigui més sostenible i obrir una reflexió pràctica de com aplicar-ho a situacions quotidianes i el nostre dia a dia. Aquesta activitat està recomanada a partir dels 10 anys, amb reserva a través del portal web de Còdol Educació (accedir).
La cúpula de la SOStenibilitat i el decàleg Oh!, són els elements més emblemàtics del projecte “Oh!brador de Consciència Ecosocial” impulsat per Còdol Educació, un marc de creativitat, que a mode artesanal i a foc lent, esdevindrà la cuina de propostes artístiques, educatives i culturals per tal de contribuir a un canvi de paradigma. Es vol contribuir a capgirar la nostra relació amb el planeta, la comunitat i cap a nosaltres mateixos.
