Una urbanització tarragonina torna a viure restriccions d’aigua a causa del col·lapse del pou que abasta la zona, on viuen aproximadament 300 veïns i veïnes que podrien ser-ne més, ja que també hi ha segones residències i persones que no estan censades, segons fonts de l’Ajuntament.
Concretament, es tracta de la urbanització la Cativera del Catllar, que no està recepcionada per l’Ajuntament i, per tant, depèn dels mateixos veïns solucionar els problemes d’abastament que pateixen.
Segons informa l’ACN, des de fa 10 dies, el col·lapse del pou que abasteix la zona ha fet que els veïns només disposin d’una o dues hores d’aigua al dia, provinent de camions cisterna que omplen el dipòsit i que han de finançar els mateixos veïns.
A causa del mal funcionament del pou, els veïns denuncien que l’aigua de l’aixeta encara és tèrbola perquè surt barrejada amb fangs. L’alcalde, Xavier Canadell, ha advertit que aquest sistema d’abastament és “molt car”, però de moment l’Ajuntament no pot fer-se càrrec de recepcionar la urbanització i passar a gestionar directament els serveis bàsics precisament perquè el subministrament d’aigua no està garantit.
Des de fa 10 dies, s’injecten entre vuit i cinc cisternes al dia al pou perquè després els veïns en puguin fer ús durant una o dues hores cada dia. Després del primer cap de setmana, l’aigua sortia molt tèrbola a causa de la barreja amb els fangs. En detectar-ho, l’Ajuntament va netejar el dipòsit i continua abocant aigua potable, a l’espera que aquesta setmana surti completament neta.
Queixes dels veïns
Els veïns han mostrat el seu malestar a través de les xarxes socials, ja que només disposen d’entre una i dues hores d’aigua al dia, i a més a més surt amb terra. Des de l’Associació de Propietaris de les Urbanitzacions del Catllar (APUDEC), el seu president Juan Herrerías, afirma que els veïns estan “molt molestos” perquè l’aigua surt “bruta”, de “color xocolata”. En declaracions a l’ACN, Herrerías, recorda que en època estival “cal tenir higiene”. “Amb una hora al dia, únicament es pot utilitzar per a la neteja i per al vàter”, comenta.
Des de la comunitat de propietaris reconeixen el treball que està fent l’Ajuntament per solucionar el problema i afirmen que tots dos van “alineats”. En canvi, des d’APUDEC creuen que és una situació “inaudita” perquè és una qüestió que s’arrossega des de fa mesos. “Fins que no ha sigut de màxima gravetat, no s’ha fet prou per tenir aigua en condicions”, remarca Herrerías.
La factura la pagarà la urbanització
Cada camió cisterna costa uns 200 euros, per tant, cada dia s’han de pagar uns 1.600 euros per abastir la població de la Cativera. L’alcalde del Catllar avisa que funcionar així és “molt car”. “És un lloc residencial, la gent està habituada a tenir un petit hort, una piscina, i moltes persones acumulen aigua en aljubs o dipòsits”, assenyala. “No tenim l’aigua que volem”, exclama mentre demana als veïns un consum “raonable” i “sostenible”.
El primer cap de setmana es van injectar 140.000 litres d’aigua i es van consumir “ràpidament”. Tenint en compte que a la urbanització hi viuen unes 300 persones, puja a uns 230 l/dia per habitant, una xifra molt superior a la mitjana de la comarca que és de 133 l/dia, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Actualment, la comunitat de propietaris és qui gestiona l’aigua perquè la urbanització no està recepcionada. Per tant, són els veïns qui hauran de pagar la factura de l’aigua i el servei de camions cisterna. Com que la junta de la comunitat és qui s’encarrega, l’Ajuntament del Catllar no pot controlar quines cases, la majoria xalets unifamiliars, consumeixen més aigua.
La Cativera, a l’espera de ser recepcionada
La Cativera ho té tot a punt per ser recepcionada: la llum, el clavegueram, les voreres, etc. Però ara per ara, l’Ajuntament del Catllar no pot assumir la gestió a causa de la impossibilitat de garantir el subministrament de l’aigua. “Jurídicament, no ens han autoritzat”, explica l’alcalde.
L’equip de govern treballa des de fa mesos per obrir un segon pou per abastir aquesta zona residencial. Serà un pou més profund per evitar repetir la situació actual. Ja s’ha fet l’estudi geològic i estan a l’espera de l’autorització de l’ACA. Tot i això, l’Ajuntament treballa en una solució definitiva que contempla connectar la urbanització a la xarxa municipal que gestiona EMATSA. Enguany tenen una partida per fer un estudi, i un cop defineixin el projecte i sàpiguen quant costa, buscaran les formes de finançament i començaran a treballar-hi, segons apunta l’alcalde.