Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Una proposta de mínims per salvar Tarragona: A l’espera de la decisió d’ERC

Avatar photo

El Govern de Tarragona planteja un increment contingut de l’IBI (un 7,40%). Una decisió que ve determinada per la situació econòmica del consistori. “La proposta inicial era situar l’increment de l’IBI en un 20% que podria cobrir gran part de les necessitats pressupostàries, però després de parlar amb tots els grups municipals hem acceptat moltes propostes, entre elles reduir la proposta inicial, i hem situat l’actualització d’aquest impost en un 7,40%, per sota de la inflació dels últims 2 anys”, apunta la consellera d’Economia i Hisenda, Isabel Mascaró. “No és una situació única de Tarragona, els municipis de la província i d’altres àrees metropolitanes demanden una reforma del finançament municipal. Tenim un problema estructural que ve de lluny i que afecta a la despesa corrent, no la inversió”, ha remarcat la consellera Mascaró, que ha afegit un exemple clarificador: “Tenim diners per comprar un cotxe però no per pagar la gasolina ni el manteniment”.

Així mateix, la proposta del Govern preveu un increment del recàrrec als pisos buits, que passarà del 50% actual al 150%.

Continua la regularització de la taxa de la brossa

La taxa de les escombraries s’actualitza amb un increment del 12% (entre un euro i dos euros per llar, en funció de la zona) que ve determinat per la Llei 5/2017, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i pel Pla Director de Sirusa. És a dir, l’Ajuntament de Tarragona no ingressarà més diners a conseqüència d’aquest increment de la taxa, ja que íntegrament serà per la mancomunitat incineradora de residus per pagar el cost de la valorització de la fracció resta. Aquest increment es produeix perquè la planta requereix una actualització per ajustar-se als nous escenaris de gestió de residus, actualització que requereix quantioses inversions, que s’han de finançar amb un augment del preu del tractament de residus. “Però no deixem a ningú enrere i aplicarem una tarifa social superreduida que podrà donar cobertura a prop de 1.000 famílies”, ha apuntat la consellera Mascaró.

El darrer dels impostos que s’actualitzen és l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que grava la construcció. El tipus passarà de 3 al 4.

Per últim, la tarifa de la zona blava d’aparcaments pujarà un 20%. És a dir:

Tarifa zona regulada actual:

 1. I) Mitja hora: € 0,30
 2. II) Una hora: € 1,15

III) Dues hores: € 4,00

 1. IV) Anul·lació de denúncia per haver sobrepassat el temps permès: €8,00

Proposta nova tarifa:

 1. I) Mitja hora: € 0,35
 2. II) Una hora: € 1,40

III) Dues hores: € 4,80

 1. IV) Anul·lació de denúncia per haver sobrepassat el temps permès: €10,00

Per altra banda, es derogarà la bonificació de les plaques solars. El motiu és que les actuacions i projectes d’eficiència energètica i renovables ja s’impulsen des d’altres administracions i l’any 2022 només 437 persones (la majoria habitatges unifamiliars i només una comunitat de propietaris) van sol·licitar la bonificació al municipi de Tarragona.

L’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’obertura d’establiments, les cèl·lules d’habitabilitat i de primera ocupació es mantindran.

Aquesta és la proposta del Govern de la ciutat i que ha fet arribar als grups municipals del consistori per debatre a la comissió informativa de dilluns 23 d’octubre. “És un document que necessàriament ha de complementar-se amb moltes de les propostes de grups municipals del consistori que s’han mostrat disposats a negociar. Tarragona necessita consens per tenir un pressupost de tots i que sigui útil per als tarragonins i tarragonines”, ha remarcat la consellera d’Economia i Hisenda, Isabel Mascaró. “Continuem oberts a continuar parlant amb els grups que han fet aportacions i amb qui es vulgui afegir a les converses”, ha afegit.

El perquè de la situació econòmica actual

Es fa necessari un equilibri de les finances municipals, ja que per 2024 es preveu una disminució dels ingressos municipals i, en conseqüència, l’Ajuntament necessitarà 13.940.842,65 euros per executar les noves polítiques per assolir els compromisos econòmics equivalents al 2023.

 • L’increment de l’IPC
 • L’augment del preu de l’energia
 • L’increment dels interessos bancaris
 • La inflació i la seva repercussió als contractes en vigor
 • Eliminació de les regles fiscals

Pagament avançat i bonificació del 2,5% als contribuents

Es manté el pagament avançat amb una bonificació del 2,5% pels contribuents que s’acollin. Així mateix, es mantindrà el pagament fraccionat en deu mensualitats la bonificació aplicada als ciutadans que facin efectius el pagament dels tributs de forma avançada, en concret, el mes de febrer.

La situació actual obliga a apujar impostos per mantenir serveis públics

La situació econòmica obliga a molts ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre a modificar els impostos a l’alça per tal de poder quadrar els comptes de l’any vinent.

Tortosa, Amposta, Reus, Cambrils, El Vendrell o Valls són municipis que ja han fet pública la seva proposta a l’alça d’impostos com l’IBI que en molts casos és molt superior a la proposta en la qual treballa el govern de Ruben Viñuales d’un 7,4% per l’any 2024.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

20 − eleven =

Notícia anterior

Blanes acull la Festa dels Capgrossos per posar fi al projecte ‘Gegantons a les Escoles’

Notícia següent

Salou tornarà a ser una ciutat terrorífica en la 2a edició del ‘Salouween’

Notícies relacionades