Pot la intel·ligència artificial generar noves oportunitats de recerca? Aquest és el repte que s’ha plantejat la investigadora del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV Silvia Planella en el marc del seu projecte NICOLET (New Ideas. Collaboration Opportunities. Learning & Exploring Together), una iniciativa que té per objectiu aprofitar les potencialitats de la IA per crear una plataforma col·laborativa en línia que permeti explorar noves idees de recerca, identificar col·laboradors, buscar finançament, crear propostes o impulsar projectes.
Mitjançant una eina de generació d’idees basada en la intel·ligència artificial, NICOLET busca descentralitzar la ciència i fomentar ecosistemes científics més oberts que apropin la comunitat investigadora. “Aquesta aproximació permetria acostar investigadors de diferents àmbits que poden aportar solucions a necessitats específiques”, explica Planella, ja que amb les xarxes d’informació actuals, “és molt complicat identificar aquestes possibles col·laboracions i sovint es limiten a les estructures de recerca ja definides i a les relacions que es van construint a partir de l’activitat”, justifica la investigadora -que compta amb la supervisió per part de l’investigador del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV, Vladimir Baulin-.
Per demostrar les capacitats d’aquesta tecnologia com a eina de generació d’idees, s’ha creat un xatbot a mida, alimentat per la tecnologia GPT, que aprofita la intel·ligència artificial per facilitar el pensament creatiu i fomentar la innovació. Aquesta eina va ser presentada al maig a Itàlia durant la conferència anual de SoftComp, una xarxa europea de col·laboració en la recerca de matèries toves. “Les primeres impressions van ser positives”, explica Planella, però un dels reptes identificats és “com superar les suspicàcies que genera la intel·ligència artificial i explorar la idoneïtat d’aquesta eina, que encara genera resistència per part de la comunitat investigadora”, ja que apunta que havien detectat “pors a què el sistema tergiversi informació i aporti dades falses, que s’apropiï indegudament de l’autoria de les recerques o que avanci i comparteixi resultats sense un control adequat”.
Ara volen donar a conèixer aquest xatbot a la resta de la comunitat investigadora per mesurar l’efecte i la percepció de la generació d’idees mitjançant la IA, independentment de l’àrea d’investigació. Per això han creat una enquesta amb què conèixer la predisposició dels científics. La idea és que els investigadors puguin interactuar amb el xatbot, valorar la seva potencialitat i avaluar si hi ha hagut un canvi de percepció després de seguir les recomanacions en provar l’eina.
Amb els resultats de l’enquesta podran avançar cap a la segona fase del projecte NICOLET, ja orientada a facilitar col·laboracions. Per fer-ho, es vol definir quins són els paràmetres clau que permetin relacionar investigadors, projectes i publicacions amb noves oportunitats de recerca i que sigui la IA qui ajudi a crear sinergies i identificar noves vies de col·laboració. Planella confia que a través d’aquesta eina “es puguin explorar noves idees, evolucionar conceptes i explorar nous territoris de pensament que ajudin a superar limitacions individuals i afavorir la creació de descobriments i solucions”, conclou.
Silvia Planella és investigadora post doctoral Margarita Salas a la URV, un programa per a la formació de joves doctors finançat a través de fons NextGeneration mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri d’Universitats.