UGT i CCOO s’adhereixen a la Plataforma per una banca digna per a la Gent Gran

UGT i CCOO considerem que és hora de posar fi a aquesta desigualtat múltiple i facilitar la vida a la gent gran, marginada d'un món digital que moltes vegades no està al seu abast.

La reestructuració de la banca, amb el tancament d’oficines, els acomiadaments de personal i l’expansió de la digitalització, ha modificat el servei que ofereixen les entitats financeres, amb un sistema de funcionament que margina les persones amb dificultats per fer servir les noves tecnologies, especialment els pensionistes. El servei personalitzat s’ha reduït completament a les sucursals bancàries fins al punt de no oferir suport i instar la ciutadania a fer les seves gestions mitjançant el caixer automàtic o per internet.
El 2021, el 30% de les persones més grans de 55 anys no ha utilitzat mai internet i fins a un 70% no sap instal·lar una app al mòbil. A més, gairebé la meitat dels més grans de 55 anys no acredita cap habilitat informàtica i menys del 18% té habilitats digitals bàsiques. Les dones són les més vulnerables en aquesta matèria: l’aprofitament d’aquests serveis essencials baixa fins a 8 punts percentuals respecte dels homes.
D’altra banda, les polítiques d’exclusió social i territorial que executa la banca, amb el tancament massiu de sucursals i l’acomiadament de desenes de milers de treballadors, repercuteixen també sobre un pitjor servei als ciutadans, especialment als més vulnerables digitalment, com els nostres grans. Un 60% de les persones de 75 anys mai no han utilitzat Internet; i més de la meitat de les persones entre 65 i 74 anys mai no envia o rep un correu electrònic, ni sap fer servir un cercador d’Internet per trobar informació.
UGT i CCOO considerem que és hora de posar fi a aquesta desigualtat múltiple i facilitar la vida a la gent gran, marginada d’un món digital que moltes vegades no està al seu abast. Per això cal que el Govern adopti mesures per evitar l’exclusió dels nostres majors en tots els àmbits, inclòs el digital.
UGT i CCOO exigim posar en marxa, de manera immediata, plans d’alfabetització digital centrats en els col·lectius on es concentra la fractura tecnològica, implicar totes les administracions públiques, especialment les entitats locals i diputacions, i prestar una atenció prioritària al gènere i a l’hàbitat rural. El finançament europeu ha d’ajudar per complir aquest objectiu, però ha de començar a fluir ràpidament i eficaçment, per arribar a la ciutadania que necessita aquest ajut imprescindible. També reivindiquem l’aplicació del compte social a les persones vulnerables de totes les edats, ja que moltes entitats cobren un manteniment de 240€ anuals malgrat que els ingressos mensuals són inferiors a 600€.
En aquest sentit, UGT i CCOO vam anar a diferents entitats bancàries per expressar les nostres demandes durant el mes de maig de 2021 i vam promoure la presentació d’una moció en diferents ajuntaments contra la restricció dels serveis bancaris que està afectant greument a la gent gran.
Per això, UGT i CCOO ens adherim a la Plataforma per una banca digna per a la Gent Gran i participarem en la concentració del 6 de març davant de l’antic Banc d’Espanya a Tarragona.