La Diputació de Tarragona organitza una jornada dedicada a l’economia blava, concepte que engloba totes les activitats econòmiques que es duen a terme als oceans, mars i costes o relacionades amb ells.
La jornada comptarà amb el testimoni d’experts i expertes internacionals que abordaran les seves experiències al voltant de l’economia blava. Aquest esdeveniment s’emmarca en les activitats de dinamització de la CatSud Regió del Coneixement i dona continuïtat a les jornades de treball que durant el 2022 han tingut lloc amb la participació d’agents públic i privats de la demarcació.
Salou acollirà la jornada “Propostes per una economia blava sostenible” el dia 10 de març de 9 h a 16.45 h. Un total de 15 ponents permetran als assistents conèixer de primera mà reptes, propostes i bones pràctiques per promoure l’economia blava sostenible, amb l’objectiu de contribuir a generar noves oportunitats a la Catalunya Sud i impulsar la relació entre actors de diverses conques marines europees.
És el cas d’Iglika Yakova, de la Unitat de Cooperació Marítima Regional i Seguretat Marítima, D-G Mare de la Comissió Europea; Ina Agafanova, del Southeast Digital Innovation Hub de Burgas, a Bulgària, que presentarà el cas del mar Negre; Paula Biveson, del Centrum Balticum de Turku, que presentarà el cas del mar Bàltic; Javier Remiro, de la Fundación Biodiversidad, o Marta Nel·lo i Alba Font, de la Universitat Rovira i Virgili, que presentaran el projecte Blue spaces and coastal well-being.
La jornada s’adreça a agents públics i privats de la Catalunya Sud i europeus relacionats amb activitats de l’economia blava, tant en sectors tradicionals com emergents. Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a [email protected]. La informació sobre la jornada es pot trobar en aquest enllaç.
Programa de la trobada interregional “Propostes per una economia blava sostenible”
- 9.15 h Benvinguda del diputat de l’Àrea de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona.
- 9.25 h Introducció a la trobada.
- 9.30 h La visió europea: promoure l’economia blava sostenible: Sra. Iglika Yakova, Subcap d’Estratègies de les Conques Marines, Unitat de Cooperació Marítima Regional i Seguretat Marítima, DG-Mare de la Comissió Europea (en línia).
- 10.30 h Sessió 1. Promoure la innovació i la inclusió en el creixement blau sostenible: Estratègies de les conques marines europees. Taula rodona:
- Rosario Allué Puyuelo, subdirectora general de Política Marítima, Control i Formació, Direcció General Marítima i Pesquera de la Generalitat de Catalunya. L’Estratègia Marítima de Catalunya.
- Ina Agafanova, membre del Consell Directiu del Southeast Digital Innovation Hub, Burgas, Bulgària. El cas del Mar Negre.
- Pia Todoskof, responsable de projectes de la Direcció de transformació econòmica regional. Servei de bioeconomia i alimentació de la Regió Haut-de-France. El cas del mar Atlàntic.
- Paula Biveson, Project and Communication Advisor, Centrum Balticum, Turku. El cas del Mar Bàltic.
- 11.30 h Pausa – cafè i networking
- 12.00 h Sessió 2. L’economia blava com oportunitat de creixement sostenible i de cooperació interregional:
- Erika Zavackienė, Innovation manager, Klaipėda Science and Technology Park, Klaipeda.
- Nebi Kehaya, Director executiu, Fisheries Leader Approach Group Burgas-Kameno. El model de cooperació multiagent del mar Negre.
- Mayte Corbino Pubill, CEO, Blue Ocean Nutrition. La visió d’una beneficiària última amb relació a les oportunitats de la cooperació interregional.
- 13.00 h Exemples de cooperació interregional en economia blava. Debat:
- Paula Biveson, Project and Communication Advisor, Centrum Balticum, Turku. Exemples de cooperació interregional en economia blava. El projecte ReNutriWater.
- Lila Perra, Department d’Estudis Marítims de la Universitat de Piraeus. El projecte BlueAir.
- Marta Nel·lo, Professora del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i Alba Font, Investigadora del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte Blue spaces and coastal well-being.
- 14.00 a 15.00 h Dinar networking
- 15.00 h Javier Remiro, Àrea d’economia blava sostenible, Fundación Biodiversidad. Oportunitats de finançament vinculades a l’economia blava
- 15.30 h Sessió de treball per a la constitució d’una xarxa interregional i generar possibles projectes sobre economia blava amb dimensió europea
- 16:15 h Reflexions finals: Juan Antonio Duro, Vicerrectorat d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals, URV
- 16.45 h Cloenda